Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
oukrania
Διεθνή

Πληροφορίες για επικείμενη εισβολή στο Χάρκοβο - Έκτακτο πολεμικό προϋπολογισμό ενέκρινε η Ουκρανία

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» πως τις επόμενες ώρες θα υπάρξει ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπιστεί ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Λετονό Πρόεδρο, ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς.

Η Ουκρανία έχει τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και οι πληροφορίες για στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στο Χάρκοβο, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς η συγκεκριμένη περιοχή απέχει κατά πολύ από τα διοικητικά όρια του Ντονμπάς, ούσα βορειοδυτικά της επίμαχης περιοχής και μέρος της ουκρανικής ενδοχώρας.

Παράλληλα και βρετανοί αναλυτές εκτιμούν πως μια ενδεχόμενη εισβολή ρωσικών στρατευμάτων θα φτάσει μέχρι το Χάρκοβο.

Οι πληροφορίες της υπηρεσίας της Ουκρανίας, αναφέρουν πως κατευθύνονται προς τα εκεί άρματα μάχης της Ρωσίας.

Τα παραπάνω, γίνονται αντιληπτά ως η απαρχή μια ενδεχόμενης επικείμενης ρωσικής εισβολής, από το Κίεβο το οποίο είναι σε καθεστώς κινητοποίησης.

Σημειώνεται πως η ουκρανική βουλή, ενέκρινε έκτακτο πολεμικό προϋπολογισμό.

Η Ουκρανία έχει ήδη ανακοινώσει επιστράτευση εφέδρων από 18 έως 60 ετών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ενημέρωσε τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη ρωσική επικράτεια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα άρχισε την εκκένωση της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών και της Δύσης για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Πάντως, οι ΗΠΑ «βλέπουν» πως τις επόμενες ώρες θα υπάρξει ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε νωρίτερα για πιθανή επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία στην Ουκρανία.