Ρωσικά άρματα μάχης, πυροβόλα και μονάδες επιμελητείας κινούνται προς την κοιλάδα του Ντονμπάς για να ενισχύσουν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Κάθε ώρα που περνά γίνονται κινήσεις από όλες τις πλευρές που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Το Κίεβο κήρυξε επιστράτευση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την ουκρανική επικράτεια καλώντας τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

 «Περιμένουμε ότι θα δούμε μια εισβολή μεγάλης κλίμακας, πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανή», δηλώνει η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

 Η ρωσική πολεμική μηχανή σφίγγει τον κλοιό στη Ουκρανία, αναπτύσσεται στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, που η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη ανάβοντας το πράσινο φως στους αυτονομιστές να διεκδικήσουν περισσότερα εδάφη από αυτά που κατέχουν σήμερα, όπως τη Μαριούπολη.

 Εάν δεν συμφωνήσουμε για τα σύνορα με τους Ουκρανούς, θα τους νικήσουμε με τη βοήθεια της μεγάλης Ρωσίας, διακήρυξε ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ που υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του κόμματος του Πούτιν.

 «Στα σύνταγματα της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” και της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” ως σύνορα ορίζονται τα σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μας.»,δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

 Η Δύση παρακολουθεί την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων από τους δορυφόρους και προσπαθεί να μαντέψει την επόμενη κίνηση του Πούτιν.

 Η Μόσχα αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της από την Ουκρανία, ενώ λέει ότι έχει δώσει ήδη καταφύγιο σε περίπου 100.000 Ρωσόφωνους αμάχους, που έγιναν πρόσφυγες από τη μια μέρα στην άλλη.

 «Η χώρα μας παραμένει ανοιχτή σε άμεσο και έντιμο διάλογο, για την αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Όμως, επαναλαμβάνω: τα ρωσικά συμφέροντα, η ασφάλεια των πολιτών μας, είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Ανοιχτή στη διπλωματία δηλώνει και η Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία. Όμως ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένων ενώ ναυάγησε και η μεσολάβηση Μακρόν για μια συνάντηση κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν.

 «Μα τον Θεό, από που νομίζει ο Πούτιν ότι έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει δήθεν χώρες μέσα στα εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του;», είπε χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

 Στο Κίεβο έσπευσαν για συμπαράσταση οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ενώ έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθηνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

 Γενική επιστράτευση στους φιλορώσους αποσχιστές

Πέρα από τον ουκρανικό στρατό που έχει επιστρατεύσει τους εφέδρους, σε γενική επιστράτευση προχώρησε η περιοχή των αυτονομιστών του Ντονμπάς, με τους ηγέτες των αποσχιστών να σημειώνουν πως όποιος δεν το πράξει κινδυνεύει με φυλάκιση.

 Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί επιλέγουν να προχωρήσουν σε περικοπές από τον προϋπολογισμό τους για τρόφιμα, προκειμένου να αγοράσουν ένα όπλο για να αυτοπροστατευθούν.

 Παράλληλα, μέσα σε ένα 24ωρο συγκεντρώθηκε από δωρεές ένα ποσό ύψους 700.000 ευρώ προς ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, ενώ ένα ποσό 1,2 δισ. δολαρίων δεσμεύτηκε από τον Προϋπολογισμό για τις έκτακτες ανάγκες του στρατού σε περίπτωση εισβολής.