Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
δι3
Διεθνή

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα στελέχη της εταιρείας του Nord Stream 2 -«Ο κόσμος να στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας»

«Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων προσωπικά στα στελέχη της εταιρείας του αγωγού Nord Stream 2.

 Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

 «Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

 Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

 Με τις πράξεις του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο κίνητρο για να μείνει μακριά από το ρωσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο Σολτς για τη στενή συνεργασία του και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

 Τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον

Νωρίτερα, την επιβολή των σκληρότερων δυνατών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε ότι επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα σε εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ομίλων, ρυθμιστικών αρχών και εμπορικών ενώσεων ότι επιθυμεί την επιβολή των σκληρότερων κατά το δυνατόν κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

 Ο Τζόνσον συνάντησε εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών και επικεφαλής κορυφαίων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ομίλων για να συζητήσει την προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αφότου εντάθηκαν οι φόβοι για ευρεία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

  Κυβερνητική πηγή ανέφερε επίσης ότι ο βρετανός πρωθυπουργός είπε στη συνάντηση ότι επιθυμεί «το σκληρότερο κατά το δυνατόν πακέτο (κυρώσεων)» και ότι θεωρεί πως «θα κάνει τη διαφορά και θα αλλάξει την έκβαση». «Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει» φέρεται να τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

 Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση έχει περαιτέρω κυρώσεις έτοιμες τις οποίες μπορεί να ενεργοποιήσει σε βάρος της Ρωσίας εάν η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

 Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είναι αυτό που θα πυροδοτούσε τις περαιτέρω κυρώσεις ή τι ακριβώς θα περιελάμβαναν αυτές, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 «Έχουμε περαιτέρω κυρώσεις έτοιμες εάν η κατάσταση κλιμακωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. «Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει να διευκρινίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία που θα πυροδοτήσουν ενέργειες».