«Δεν είναι ποτέ αργά για να παγώσει μια επίθεση». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων, ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση και διπλωματικές διεργασίες είναι πυρετώδεις, με το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

«Όπως διαμηνύει η Συμμαχία, αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία οπότε, όπως υπογραμμίζει, έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Το νέο μήνυμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος μιλάει -πλέον- για «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία. 
Σήμερα, λοιπόν, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εισβολή» την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ενώ νωρίτερα η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, είχε χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».

Σημειώνεται πως αρκετοί ηγέτες της Ευρώπης δήλωσαν νωρίτερα, πως στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στις περιοχές των αυτονομιστών. Δεν ανέφεραν ωστόσο, πως αυτό αποτελεί ευρεία εισβολή στη χώρα.