Διέκοψε προσωρινά τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία, μεταφέροντας φυσικό αέριο ο γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ειδικότερα, μόλις μερικές ώρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τις Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, έκανε γνωστό η Γερμανία «παγώνει» τις διαδικασίες για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Ομολογουμένως, αποτελεί το πρώτο μέτρο «κύρωσης» από ευρωπαϊκή χώρα κατά της Ρωσίας, με τον Σολτς να ανακοινώνει ότι η Γερμανία αναστέλλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2 και πως δεν μπορεί το Βερολίνο να δώσει «πράσινο φως» σε ένα τέτοιο έργο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι προ λίγων εβδομάδων, ο νέος καγκερλάριος βρέθηκε στο Λευκό Οίκο όπου και συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν. Στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο 79χρονος δήλωσε ότι αυτό σήμαινε το τέλος του αγωγού Nord Stream 2. Τότε, ο Όλαφ Σολτς σχεδόν δεν είχε αντιδράσει, είχε αφήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά για ένα έργο που αφορούσε τη Γερμανία και κυρίως την Ευρώπη (για το οποίο επικρίθηκε έντονα η Άνγκελα Μέρκελ) και τα είχε… ακούσει.

Η ανακοίνωση του Γερμανού πολιτικού ήρθε λίγο αργότερα από την έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου και ζήτησε από τη Δύση τον άμεσο τερματισμό του Nord Stream 2.