Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ουκρανίας και φιλορώσων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς για νεκρούς από βομβαρδισμούς.

Ειδικότερα, αξιωματούχος των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησε Ουκρανούς δολιοφθορείς ότι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκινητόδρομο της αποσχισθείσας περιοχής Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις πολίτες.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε γνωστό σήμερα το πρωί 22 Φεβρουαρίου ότι ομάδες Ουκρανών δολιοφθορέων πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό στον αυτοκινητόδρομο Ντονέτσκ- Χορλίβκα. Από την τρομοκρατική ενέργεια σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι», δήλωσε ο Έντουαρντ Μπασούριν, επικεφαλής της πολιτοφυλακής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές και στο παρελθόν έχει απορρίψει αντίστοιχους ισχυρισμούς των αυτονομιστών, κατηγορώντας εκείνους και τη Ρωσία ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.


Αναφορές για νεκρούς και από την πλευρά του ουκρανικού στρατού

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Ο στρατός της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί τη βία, σημειώνοντας ότι η Μόσχα τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και να μεταφέρει στρατεύματά της στην περιοχή, επιδεινώνοντας την κρίση και εγείροντας φόβους στη Δύση ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μείζονα σύρραξη.