Από τη Γη στον Άρη... 45 μέρες «δρόμος»! Αλλάζει όσα γνωρίζουμε για τα διαστημικά ταξίδια ο επαναστατικός νέος κινητήρας λέιζερ που εφηύραν Καναδοί μηχανικοί του Πανεπιστημίου McGill, στο Μόντρεαλ.

Η εφεύρεσή τους «συρρικνώνει το χρόνο» μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού στον πλανήτη Άρη από τις 500 ημέρες που μπορεί να γίνει με την υπάρχουσα τεχνολογία, σε 45 ημέρες μόνο! Ο μοναδικός τρόπος συντόμευσης του ταξιδιού στον Άρη θα ήταν η χρήση πυραύλων με πυρηνική σχάση, η οποία παράγει πολύ υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, καθιστώντας την απαγορευτική για χρήση σε επανδρωμένες αποστολές.

Μιλώντας οι Καναδοί μηχανικοί στο «Universe Today» για το «σύστημα λέιζερ θερμικής πρόωσης», όπως ονομάζουν την τεχνολογία τους, εξήγησαν ότι βασίζεται στο συλλογισμό πως όσο περισσότερο θερμαίνεται ένα καύσιμο τόσο ισχυρότερη και περισσότερη ενέργεια παράγει.

Το σύστημα λέιζερ McGill θα ανεβάζει τη θερμοκρασία στο καύσιμο υδρογόνου σε τόσο υψηλά επίπεδα που θα παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και θα τροφοδοτεί τον κινητήρα του διαστημικού οχήματος. Μεγάλες μονάδες λέιζερ στη Γη θα στοχεύουν ειδικές φωτοβολταϊκές συστοιχίες, επάνω στο διαστημόπλοιο, ώστε να παράγεται τόσο μεγάλη ποσότητα ενέργειας που θα προσδίδει πολύ μεγαλύτερη ώθηση, σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Η γρήγορη επιτάχυνση θα ενεργοποιείται κοντά στη Γη και το διαστημόπλοιο θα απελευθερώνεται μετά από έναν μήνα ταξιδιού, με τα υποστηρικτικά στελέχη να επιστρέφουν στη Γη για ανακύκλωση. Κάπως έτσι θα επιτευχθεί η συντόμευση των ταξιδιών στο ηλιακό σύστημα, γεγονός σημαντικό, ενόψει του 2030, έτος-ορόσημο για το ταξίδι στον Άρη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time