Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «κλιμάκωση» της κατάστασης στην περιφέρεια Ντονμπάς το πρωί της Πέμπτης, τονίζοντας ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις πληροροφίες της Guardian, ο Πεσκόφ κατηγόρησε και το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει απροκάλυπτα «επίθεση πληροφοριών» ενάντια στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι ο Πούτιν ακόμη δεν έχει απαντήσει στην έκκληση αναγνώρισης των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Δούμα έστειλε πρόσφατα ψήφισμα προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Η κίνηση αυτή σημαίνει αυτόματα την ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ, το σύνολο συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Πoύτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.