Στην αποκάλυψη ότι το Κρεμλίνο δεν απέσυρε σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, αλλά ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα της Ουκρανίας, με «περισσότερα στρατεύματα καθ' οδόν», προχώρησε ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν τη συναντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, με τη Ρωσία ωστόσο να έχει διαφορετική άποψη αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόσυρση δυνάμεων από την Κριμαία.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική ενίσχυση και δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα γραπτό έγγραφο ή γραπτές προτάσεις που στείλαμε στη Ρωσία στις 26 Ιανουαρίου και περιγράφει τα θέματα και τα σημεία στα οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να καθίσουν και να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική πορεία προς τα εμπρός», ανέφερε χαρκτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα ο γ.γ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αποφασίσει αν η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ότι η συμμαχία βλέπει το νόημα περαιτέρω συνομιλιών.

«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία, θα πληρώσει υψηλό τίμημα και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και τις ενέργειες, ώστε να τους δυσκολεύουμε να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Άμυνας των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες με φόντο τη συνεχιζόμενη ρωσική απειλή κατά της Ουκρανίας.

Κυβερνοεπιθέσεις στο ουκρανικό ΥΠΑΜ

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο ιστότοπός του εξακολουθεί να δέχεται κυβερνοεπιθέσεις από χάκερς που επιδιώκουν να βρουν κενά στον κώδικα προγραμματισμού.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση δεν κατονομάζει τους πιθανούς δράστες των κυβερνοεπιθέσεων, ωστόσο, «δείχνει» με δηλώσεις προς τη Ρωσία. «Δεν αποκλείεται ο επιτιθέμενος να χρησιμοποίησε τακτικές με βρώμικα κόλπα επειδή τα επιθετικά του σχέδια δεν εκτυλίσσονται σε μεγάλη κλίμακα», σημείωσε το Κίεβο.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση, όπως μεταδίδει το Reuters. «Δεν ξέρουμε τίποτε. Η Ουκρανία, ως αναμενόμενο, συνεχίζει να ρίχνει το φταίξιμο για όλα στη Ρωσία. Αλλά η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με οιεσδήποτε επιθέσεις στο υπουργείο Άμυνας». Κυβερνοεπιθέσεις δέχθηκαν και δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ουκρανίας, η Oschadbank και η Privat, αλλά μετά από κάποιες ώρες αποκαταστάθηκε η λειτουργία των δικτύων τους.

«Καμπανάκι» και από την ΕΕ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, προέτρεψε τη Ρωσία να λάβει «συγκεκριμένα» μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, μεταδίδει το AFP.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η Ρωσία δείχνει ότι μπορεί να είναι ανοικτή στη διπλωματία και την καλούμε να κάνει συγκεκριμένα και απτά βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο. Δεν μπορεί η μία πλευρά να προσπαθεί πάντα να βρει λύση με τη διπλωματία, ενώ η άλλη πλευρά συγκεντρώνει στρατεύματα».

Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο

Στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία, παρομοιάζοντάς την με εικόνα της Ευρώπης του 40'.

Επεσήμανε ότι η Ουκρανία είναι «κυρίαρχη χώρα που πρέπει να μπορεί να κάνει τις δικές της επιιλογές για το δικό της μέλλον». Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης αλλά ξεκαθάρισε ότι περιμένει να δει στην πράξη οριστική αποκλιμάκωση, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα απτές αποδείξεις ότι η Ρωσία πράγματι αποσύρεται από την επιθετική και εκβιαστική της πολιτική.

Ανέφερε μάλιστα ότι χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα. Από τη μία, οι Αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. «Η διπλωματία ακόμη μπορεί να έχει αποτέλεσμα», επισήμανε η ίδια.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν επιλέγει τη σύγκρουση αλλά είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο». «Είναι δύο τα πιθανά σενάρια: Πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες και επακόλουθες σκληρές κυρώσεις προς το Κρεμλίνο… Η άλλη επιλογή είναι ένα κοινό μέλλον με τη Ρωσία, με συνεργασία και ευμάρεια, που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις μας αξίες. Είμαι σίγουρη ότι ο ρωσικός λαός επιθυμεί το ίδιο. Μένει στη Ρωσική ηγεσία να επιλέξει», είπε κλείνοντας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.