Σύμφωνα με το νέο εργασιακό καθεστώς του Βελγίου, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς απώλεια μισθού. Το παραπάνω υπάγεται στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Απενεργοποιούν συσκευές – Αγνοούν μηνύματα

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα δώσει επίσης στους εργαζόμενους το δικαίωμα να απενεργοποιούν τις συσκευές εργασίας και να αγνοούν τα μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία μετά από ώρες χωρίς φόβο αντιποίνων.
"Έχουμε ζήσει δύο δύσκολα χρόνια. Με αυτή τη συμφωνία, θέσαμε έναν φάρο για μια οικονομία που είναι πιο καινοτόμος, βιώσιμη και ψηφιακή. Στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις ισχυρότερους", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρό σε συνέντευξη Τύπου που ανακοινώνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Οι εργαζόμενοι στην gig economy θα έχουν επίσης ισχυρότερη νομική προστασία βάσει των νέων κανόνων, ενώ οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να εργάζονται με ευέλικτα ωράρια κατόπιν αιτήματος.
Ωστόσο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει πολλαπλές αναγνώσεις από ομοσπονδιακούς νομοθέτες πριν τεθεί σε ισχύ.

Βελτιστοποιημένη νομική προστασία

Σύμφωνα με το Euronews, η νέα μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μια βελτιστοποιημένη νομική προστασία βάσει των νέων κανόνων, ενώ οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να εργάζονται με ευέλικτα ωράρια κατόπιν αιτήματος.
Ωστόσο, μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να περάσουν ακόμη και μήνες, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από ομοσπονδιακούς νομοθέτες πριν τεθεί σε ισχύ.
Σημαντικό μέρος των νέων εργασιακών μεταρρυθμίσεων του Βελγίου επηρεάζει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το προσχέδιο του πακέτου μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας θα δώσει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να ζητήσουν τετραήμερη εβδομάδα.
«Αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, με τον εργοδότη να δίνει σοβαρούς λόγους για οποιαδήποτε άρνηση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας του Βελγίου Πιερ-Υβ Ντερμάν.

Διάρκεια έξι μηνών

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε στο Euronews Next ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για περίοδο έξι μηνών. Μετά από αυτό, θα μπορούσαν να επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση ή να επιστρέψουν σε μια πενθήμερη εβδομάδα χωρίς αρνητικές συνέπειες.
«Η περίοδος των έξι μηνών επιλέχθηκε για να μην "κολλήσει" για πολύ ένας υπάλληλος σε περίπτωση λανθασμένης επιλογής», ανέφεραν.

Πώς θα συμπυκνώνονται οι εργατοώρες

Σύμφωνα με το βελγικό σύστημα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συμπυκνώσουν την τρέχουσα πενθήμερη εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες. Στην πράξη αυτό σημαίνει διατήρηση μιας εβδομάδας εργασίας 38 ωρών, με μια επιπλέον ημέρα άδειας που αντισταθμίζει τις περισσότερες ώρες εργασίας της άλλες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να ζητούν μεταβολή στο πρόγραμμα εργασίας τους. Η ελάχιστη περίοδος ειδοποίησης για τις βάρδιες αλλάζει επίσης, με τις εταιρείες πλέον να υποχρεούνται να παρέχουν χρονοδιαγράμματα τουλάχιστον επτά ημέρες νωρίτερα.
«Αυτό θα ωφελούσε όσους επιθυμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους», είπε ο Ντερμάν σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις αυτές θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για χωρισμένους γονείς που μοιράζονται την επιμέλεια των παιδιών τους.

Δικαίωμα στην αποσύνδεση

Τον Ιανουάριο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονταν για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου είχαν το δικαίωμα να αποσυνδεθούν, επιτρέποντάς τους να απενεργοποιούν τις συσκευές εργασίας και να αγνοούν μηνύματα μετά από ώρες χωρίς αντίποινα από τα αφεντικά.
Τώρα όλοι οι Βέλγοι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα έχουν το ίδιο δικαίωμα, δήλωσε την Τρίτη η Ντερμάν.
"Το όριο μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής γίνεται ολοένα και πιο πορώδες. Αυτές οι αδιάκοπες απαιτήσεις μπορούν να βλάψουν τη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζομένου", είπε.
Στην πράξη, ο νέος νόμος θα ισχύει για όλους τους εργοδότες με περισσότερους από 20 υπαλλήλους. Οι εργοδότες αναμένεται να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα για να συμπεριλάβουν το δικαίωμα αποσύνδεσης στις συλλογικές συμβάσεις.

Ρυθμίζεται η εργασία στις πλατφόρμες

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων στοχεύει επίσης στην gig economy, με τους εργαζόμενους για πλατφόρμες όπως η Uber, η Deliveroo και η Just Eat Takeaway να λαμβάνουν ασφάλιση έναντι τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία και σαφέστερους κανόνες που καθορίζουν ποιος είναι - και ποιος δεν είναι - αυτοαπασχολούμενος.
Οι νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Βελγίου προστίθενται σε μια προτεινόμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει πέντε κριτήρια για να κρίνει κανείς εάν ένας εργαζόμενος στην gig economy πρέπει να θεωρείται μισθωτός ή όχι.
Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που πληρούν τρία από τα οκτώ πιθανά κριτήρια - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της παρακολούθησης της αποδοτικότητας στην εργασία, του ότι δεν μπορούν να αρνηθούν εργασίες ή ότι η αμοιβή τους αποφασίζεται από την εταιρεία - θα θεωρούνται πλέον εργαζόμενοι με δικαιώματα σε αναρρωτική άδεια και χρόνο αποδοχών μακριά από.
Οι κανόνες δεν εμποδίζουν κανέναν να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή εργολάβος, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Φρανκ Βαντενμπρούκε.
«Αν κάποιος θέλει να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος, μπορεί να το κάνει και θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία», είπε.