Πολλοί ήταν εκείνοι που την περασμένη εβδομάδα σχολίασαν δηκτικά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να συζητήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν για την ουκρανική κρίση σε απόσταση... ασφαλείας, τοποθετώντας τον Γάλλο πρόεδρο σε ένα τραπέζι, τουλάχιστον έξι μέτρα μακριά του.

 Γρήγορα η εικόνα έγινε αντικείμενο σχολιασμού στα social media. Τότε, πηγές που γνωρίζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δόθηκαν στον Μακρόν οι εξής επιλογές: Είτε να αποδεχθεί ένα τεστ PCR στο οποίο θα τον υπέβαλαν οι ρωσικές αρχές και θα του επιτρεπόταν να κάτσει κοντά στον Πούτιν είτε, σε περίπτωση άρνησής του, θα έπρεπε να τηρήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Γρήγορα όμως, μια νέα φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο «εκτόπισε» αυτή του Μακρόν. Αυτή τη φορά ο Πούτιν τοποθέτησε τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένα τραπέζι… σιδηρόδρομο. Όπως φαίνεται από την παρακάτω εικόνα, οι δύο άνδρες κάθονται αρκετά μακριά, με αρκετούς να αναρωτιούνται πώς επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ τους.

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση, παρά το γεγονός πως οι απαντήσεις που έχει λάβει η Μόσχα μέχρι στιγμής από τους Δυτικούς στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν θεωρούνται ικανοποιητικές για την ίδια.

 

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Λαβρόφ είπε: «Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν». Πρόσθεσε ότι οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

 Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να πρότεινε όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να διευρυνθούν σε αυτήν τη φάση οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τη Δύση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτές δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον. 

 Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί διά της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

 Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.