Μπορεί ο Θεός να συγχώρεσε την 80χρονη καλόγρια Μαίρη Μάργκαρετ Κρόιπερ όταν εξομολογήθηκε, αλλά το δικαστήριο του Λος Άντζελες την καταδίκασε γιατί έκλεψε πάνω από 835.000 δολάρια από το καθολικό δημοτικό σχολείο στο οποίο ήταν διευθύντρια, για χάρη της… μεγάλης ζωής και του τζόγου στο Λας Βέγκας!

«Οι πράξεις μου παραβίασαν τους όρκους μου, για ταπεινότητα και αυτάρκεια, τις εντολές μου, το νόμο και την ιερή εμπιστοσύνη που τόσο πολλοί μου είχαν δείξει… Αμάρτησα, παραβίασα το νόμο, δεν έχω δικαιολογίες. Έκανα λάθος και λυπάμαι βαθιά για τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκάλεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε η μοναχή ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ομολογώντας την ενοχή της για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η Κρόιπερ, η οποία συνταξιοδοτήθηκε το 2018 μετά από 28 χρόνια ως διευθύντρια του σχολείου, ομολόγησε ότι έκλεψε συνολικά 835.338,57 δολάρια από δίδακτρα και δωρεές γονέων του Καθολικού Σχολείου St. James στο Λος Άντζελες μεταξύ 2008-2018.

Η Κρόιπερ έλεγχε τους σχολικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που πλήρωνε τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών που εργάζονταν στο σχολείο. Επίσης, έδωσε εντολή στους υπαλλήλους του St. James να καταστρέψουν έγγραφα που περιέγραφαν λεπτομερώς την υπεξαίρεση όταν έγινε έλεγχος.

Παρά τις εισηγήσεις για αυστηρότερη του ενός έτους ποινή φυλάκισης, ο δικαστής Ότις Ντ. Ράιτ ΙΙ έκρινε ότι η Κρόιπερ ήταν «μια καλή δασκάλα» στην 62χρονη θητεία της, όπως κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά ξέφυγε από το δρόμο της. Είναι σίγουρος ότι αρκεί ένας χρόνος αντί για 20, που επιφέρει το έγκλημά της, για να καταλάβει πώς η συμπεριφορά της ως καλόγρια και δασκάλα «επηρεάζει τα παιδιά για το υπόλοιπο της ζωής τους και αυτό είναι χειρότερο φορτίο από όποια ποινή», όπως έγραψαν οι LA Times.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 10 Φεβρουαρίου 2022