Παρόλο που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου ο Εμανουέλ Μακρόν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για μια νέα θητεία στο Ελιζέ, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση του Ifop-Fiducial, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δίνει άνετο προβάδισμα στον Μακρόν με 25% στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου και άνετη επικράτησή του στον δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, όποιον κι αν βρει απέναντί του.

Ο Μακρόν μπορεί προς το παρόν να επικεντρώσει την προσοχή του στη διαχείριση της πανδημίας και στις προσπάθειες αποτροπής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα που οι ακροδεξιοί αντίπαλοί του, Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ, εκτοξεύουν περισσότερα πυρά εκατέρωθεν παρά εναντίον του Μακρόν, ενώ η Αριστερά θα κατέβει στις εκλογές κατακερματισμένη, με πέντε υποψηφίους, άρα εκ των πραγμάτων χωρίς ελπίδες.

Η μόνη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια προβλήματα στον Μακρόν στον β΄γύρο είναι εκείνη της γκωλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, που όμως έχει χάσει αρκετή από την ορμή που απέκτησε στις δημοσκοπήσεις όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της και πλέον έρχεται τρίτη στον πρώτο γύρο με 15,5%, πίσω από την Λεπέν (17%), αλλά μπροστά από τον Ζεμούρ (15%).

Μεταξύ Λεπέν και Ζεμούρ το 34% των Γάλλων προτιμά την πρώτη, έναντι 25% που θέλουν τον δεύτερο και ένα 40% που απορρίπτει αμφότερους τους ακροδεξιούς υποψηφίους.

Η επιλογή του Μακρόν να καθυστερήσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αφήνοντας τους αντιπάλους του να αλληλοφθείρονται θυμίζει τον Σαρλ Ντε Γκώλ, ο οποίος το 1965 περίμενε να φθάσει ένας μήνας πριν τις εκλογές για να δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, τακτική που επανέλαβε με επιτυχία 23 χρόνια αργότερα και ο Φρανσουά Μιτεράν.