Mε την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να αποσπάσει τη συναίνεση του Ρώσου προέδρου για μια διπλωματική λύση στην κρίση της Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα του Σαββατοκύριακου, που περιλάμβανε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τηλεφωνήματα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή στη διπλωματική αντεπίθεση της Δύσης, καθώς μάλιστα η Γαλλία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

Στόχος του ταξιδιού του στη ρωσική πρωτεύουσα είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας προκειμένου να αποφευχθεί η ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει αυτό το σχέδιο, παρόλα αυτά έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να διατάξουν περί τους 3.000 επιπλέον στρατιώτες να ενισχύσουν το ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Μακρόν και Πούτιν σκοπεύουν να φτάσουν στον «πυρήνα των προβλημάτων», εξετάζοντας μέτρα αποκλιμάκωσης της κρίσης, σύμφωνα με το Ελυζέ. Ο ρώσος πρόεδρος, πάντως, αναμένεται να εμμείνει στο αίτημα για εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση και στην προειδοποίηση ότι η Μόσχα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, η εν εξελίξει ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη ρωσοουκρανική μεθόριο ερμηνεύεται ως επίδειξη ισχύος για να προσδώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ρωσικά αιτήματα.

Εξάλλου η Μόσχα από την έναρξη της κρίσης συνεχώς υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με τις «προειδοποιήσεις υστερίας» για επικείμενη πολεμική σύγκρουση τρομοκρατεί τη διεθνή κοινότητα.

Παραμονή του ταξιδιού του στη Μόσχα ο Μακρόν είπε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι «η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ως εκ τούτου είναι «επείγον να προχωρήσουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων που χρειάζεται βαθιά η Ευρώπη μας και η οποία βασίζεται στην βασική αρχή της κυριαρχίας της ισότητας μεταξύ των κρατών», δήλωσε.