Η τελευταία μελέτη της υπηρεσίας Eurofound, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση των όρων ζωής και απασχόλησης των Ευρωπαίων, εξέδωσε τα αποτελέσματα πολύμηνης έρευνας, μετά από τα καθολικά lockdown που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Τα βασικά πορίσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κοινωνικές επαφές μειώθηκαν σημαντικά για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όσον αφορά στους γηραιότερους ανθρώπους όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι τάσεις ειδικά για τους άνω των 80 ετών.

Το καλοκαίρι του 2020, το 18% ανέφερε ότι ένιωθαν πιο μόνοι και 1 στους 3 δεν είχε βγει ακόμα από το σπίτι του από την έναρξη της πανδημίας, παρά την άρση των αυστηρών μέτρων, μετά το πρώτο lockdown.

Ένιωθαν λυπημένοι

Η ψυχική υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών υπέστη πλήγμα αλλά οι πιο νέοι από τη μία και οι υπερήλικες (άνω των 80) από την άλλη, χτυπήθηκαν περισσότερο.

Το καλοκαίρι του 2020, το 23% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ένιωθαν λυπημένοι συχνότερα σε σχέση με πριν την πανδημία. Επίσης, φαίνεται ότι πολλοί ηλικιωμένοι κλείστηκαν περισσότερο στον εαυτό τους, παρά την άρση περιοριστικών μέτρων.

Οικονομικές επιπτώσεις

Παράλληλα, τα επιπλέον έξοδα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η ιδιωτική μεταφορά (ταξί), οι υπηρεσίες φροντίδας κ.ά, προκάλεσαν οικονομικές δυσκολίες, κυρίως στους χαμηλοσυνταξιούχους.