Ανδρέας Παπαδόπουλος
Ανδρέας Παπαδόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
space_x
Διεθνή

Συναγερμός στη NASA - Ανεξέλεγκτος πύραυλος της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη

Αντίστροφη μέτρηση για την ανεπιθύμητη σύγκρουση

 

Ένας ανεξέλεγκτος, εδώ και πολλά χρόνια, πύραυλος της SpaceX, του Έλον Μασκ, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη.

 Πρόκειται για έναν πύραυλο ο οποίος βρίσκεται σε «χαοτική» τροχιά εδώ και επτά χρόνια, και, σύμφωνα με υπολογισμούς, στις αρχές Μαρτίου ίσως αποτελέσει την αιτία για την πρώτη ανεπιθύμητη σύγκρουση τεχνητού αντικειμένου με τον δορυφόρο μας.

 Ο πύραυλος ήταν μέρος του διαστημοπλοίου Falcon 9, που εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Ωστόσο, ο έλεγχος χάθηκε λόγω βλάβης στις μηχανές του, με αποτέλεσμα να μην έχει ενέργεια ούτε να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, ούτε να διαφύγει της βαρύτητας του συστήματος Γη-Σελήνη.

 Ο πύραυλος περιέχει περίπου 4 τόνους από τα λεγόμενα «διαστημικά σκουπίδια» και πιθανότατα θα πέσει στη μακρινή προς τη Γη πλευρά της Σελήνης, με ταχύτητα 2,58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

 Η πτώση του, που υπολογίζεται να συμβεί νωρίτερα από τις 4 Μαρτίου, θα προκαλέσει έναν κρατήρα αξιοσημείωτου μεγέθους, που θα μπορεί να εντοπιστεί από τους δορυφόρους, άλλα όχι από τη Γη.