Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς η αστυνομία επιλαμβάνεται του σκανδάλου «partygate» και αρχίζει έρευνα για την μακρά σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρών lockdown, που απειλεί να κοστίσει στον βρετανό πρωθυπουργό το πόστο του.

«Το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον δεν επιχειρεί να εμποδίσει τη δημοσίευση της έρευνας που διενεργεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, για μια σειρά συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια του lockdown στην επίσημη κατοικία του», δήλωσε την Τρίτη ένας εκπρόσωπός του, καθώς σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια της Daily Mirror, Πίπα Κρέαρ, ο βρετανός πρωθυπουργός ενδέχεται να παραλάβει τα ευρήματα μιας εσωτερικής έρευνας για αναφερόμενες παραβιάσεις των κανονισμών καραντίνας στην κατοικία

Η Κρέσιντα Ντικ, η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για μία σειρά «περιστατικών» στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε υπηρεσίες της κυβέρνησης για «ενδεχόμενη παραβίαση κανόνων που συνδέονται με την Covid-19». «Οι πηγές μου λένε ότι το No 10 (Ντάουνινγκ Στριτ) περιμένει τώρα την έκθεση της Σου Γκρέι κάποια στιγμή απόψε», έγραψε η Κρέαρ στο Twitter.

«Σε μια μέρα απροσδόκητων τροπών του χρονοδιαγράμματος, η τελική απόφαση για τη δημοσίευση της βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Αλλά αυτή αναμένεται ότι θα δημοσιευτεί στο σύνολό της». Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η έναρξη αστυνομικής έρευνας για τις καταγγελίες θα καθυστερήσει την έκθεση της Σου Γκρέι, υποδηλώνοντας ότι μια καθυστέρηση μπορεί να κερδίσει χρόνο για τον πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η ομάδα της Γκρέι βρίσκεται σε συζητήσεις με την αστυνομία εάν θα μπορούσε να δώσει στη δημοσιότητα πλήρως την έκθεσή της αφού της είχαν διαβιβαστεί τμήματα της για την έρευνά τους, προσθέτοντας ότι το γραφείο του Τζόνσον δεν συμμετείχε σε αυτές τις συζητήσεις. «Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις μεταξύ της ομάδας έρευνας και της αστυνομίας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Αυτό πρέπει ακόμη να διευθετηθεί τόσο σε σχέση με το τι μπορεί να δημοσιευτεί ή όχι όσο και με τη συνεχιζόμενη εργασία τόσο της αστυνομίας όσο και της έρευνας». «Δεν επιδιώκουμε να εμποδίσουμε αυτό (τη δημοσίευση της έκθεσης) με κανέναν τρόπο», πρόσθεσε.