Στον «κυκλώνα» της μετάλλαξης Omicron βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος που γνωρίζει, το τελευταίο διάστημα, μια πρωτοφανή έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού. Η απότομη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών έχει θέσει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τα υγειονομικά επιτελεία που χαράσσουν νέα πολιτική μέτρων για να ορθώσουν τείχος προστασίας απέναντι στη νόσο Covid-19.

 Ραγδαία επιδείνωση του ιικού φορτίου γνωρίζουν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, ενώ σε ανησυχητική κατάσταση βρίσκονται και οι χώρες της Ιβηρικής.

 Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει το μίνι lockdown για την αντιμετώπιση της κρίσης και άλλες έχουν ενισχύσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες, διευρύνοντας τα προγράμματα χορήγησης ενισχυτικών δόσεων και μειώνοντας τον χρόνο από τη δεύτερη στην τρίτη δόση.

 Παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Omicron δημιουργεί ήπια νόσηση, κάτι που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μεταφράζεται ως αρχή του τέλους της πανδημίας, δεν παύει να προκαλεί επιβάρυνση στα συστήματα υγείας.

 Το ένα μαύρο ρεκόρ καταρρίπτει το άλλο σε όλο τον κόσμο, όμως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση με την αύξηση των μολύνσεων μοιάζει ανεξέλεγκτη. Το πιο σφοδρό χτύπημα από την επέλαση του κοροναϊού υφίσταται η Γαλλία, η χώρα που παρουσιάζει τον πιο υψηλό αριθμό ημερήσιων μολύνσεων σε όλη την Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας.

 Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκε το απόλυτο μαύρο ρεκόρ, με 271.686 περιστατικά κοροναϊού, ενώ εύλογα τα βλέμματα στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

 Ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με περισσότερες από 2.000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Santé publique France.

 Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό PCR τεστ: οκτώ εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Βεράν.

 Εντούτοις, η επιδημιολογική έξαρση είναι πραγματική, όπως μαρτυρά η εκτόξευση του «ποσοστού θετικότητας». Ξεπέρασε το 15%, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του φθινοπώρου του 2020.



 Αν και ο αριθμός των μολύνσεων «προκαλεί ίλιγγο», όπως επανέλαβε ο Βεράν, ο Γάλλος υπουργός Υγείας επέμεινε στην προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικός έναντι των σοβαρών μορφών της Covid-19.

 «Για έναν εμβολιασμένο με αναμνηστική δόση ασθενή, υπάρχουν 20 ανεμβολίαστοι ασθενείς στις ΜΕΘ», σημείωσε ο Ολιβιέ Βεράν, υπερασπιζόμενος το υγειονομικό πάσο που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση.

 Απόλυτο μαύρο ρεκόρ στη Βρετανία, ο Τζόνσον εμμένει στα περί αποφυγής lockdown

 Νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων, λόγω της σαρωτικής επέλασης της μετάλλαξης Omicron, επισκιάζει την ομαλότητα στη Βρετανία. Για πρώτη φορά, από την αρχή της πανδημίας, στη Γηραιά Αλβιόνα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 200.000, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προβεί σε έκτακτες δηλώσεις.

 Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν στη Βρετανία 218.724 περιστατικά κοροναϊού, ενώ κατά 42% αυξήθηκαν και οι νοσηλείες.  Στο Λονδίνο οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 32%.

 Η Βρετανία είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν επιβάλει πλαφόν ωραρίου στην εστίαση, ωστόσο πριν από λίγο διάστημα αποφασίστηκε η επέκταση υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και η διεύρυνση της τρίτης δόσης με μείωση του χρόνου, στους τρεις μήνες, από τη δεύτερη όπως και η δυνατότητα χορήγησης της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους άνω των 18 ετών.



 «Θα βρούμε τρόπο να συμβιώσουμε με τον ιό»

 «Η μάχη με τον κοροναϊό δεν έχει τελειώσει» διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον.

 Εστίασε στις αυξημένες μολύνσεις που οδηγούν στην αποδιοργάνωση διάφορων τομέων, λόγω των πολλών ελλείψεων που προκύπτουν. 

«Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την Omicron χωρίς να κλείσουμε τη χώρα» τόνισε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου, εμμένοντας στις θέσεις περί αποφυγής του ολικού «κλεισίματος» παρά τις πιέσεις των υγειονομικών. Στο κόμμα του, πάντως, οι πιο συντηρητικοί Τόρις φέρεται να ασκούν βέτο για την αποφυγή λήψης περαιτέρω μέτρων.

 «Μπορούμε να αφήσουμε ανοιχτά σχολεία και επιχειρήσεις και να βρούμε τρόπο να συμβιώνουμε με τον ιό. Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα των ελλείψεων που θα πλήξουν τομείς λόγω των αυξημένων μολύνσεων» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 Η βρετανική κυβέρνηση καταρτίζει, επίσης, πλάνο ώστε 100.000 εργαζόμενοι σε καίριους τομείς να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ για τον κοροναϊό.

 Προστασία άνω του 80% από τις νοσηλείες με την τρίτη δόση

 Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εστίασε στη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών με την ενισχυτική δόση, λέγοντας ότι «τουλάχιστον εννέα εκατ. κόσμου δεν την έχει λάβει».

 «Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι σε ποσοστό 90% οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση και πάνω από το 60% στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», συμπλήρωσε ο Τζόνσον.

 Όπως τόνισε, ακόμη, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Κρις Γουίτι, οι ενισχυτικές δόσεις προφυλάσσουν κατά 88% από τις νοσηλείες.

 «Έχουμε στοιχεία ότι η ενισχυτική δόση προστατεύει κατά 88% από τη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο» τόνισε ο καθηγητής και κάλεσε όποιον δεν έχει λάβει την αναμνηστική δόση να μην το καθυστερήσει.


 Σε τροχιά αύξησης μολύνσεων και η Ιταλία

 Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 170.844 περιστατικά κορωνοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, πρόκειται για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται, πιθανόν, και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών λόγω των εορτών.

 Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.228.410 διαγνωστικά τεστ, το 13,9% από τα οποία, προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.392 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 12.912 ασθενείς.

 Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ντράγκι τάσσεται υπέρ της κανονικής επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει οριστεί ανάλογα με τις περιφέρειες, για την Παρασκευή 7 του μηνός, ή την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα καθοριστεί ένα όριο θετικών κρουσμάτων, πέρα από το οποίο οι μαθητές της κάθε τάξης θα τίθενται σε καραντίνα, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων.

 Θετικοί ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Σουηδίας

 Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ' και η βασίλισσα Σίλβια διαγνώστηκαν με Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα.

 Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, έχουν ήπια συμπτώματα και αισθάνονται καλά δεδομένων των συνθηκών, αναφέρουν τα Ανάκτορα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

 Παράλληλα η χώρα σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας 11.507 κρούσματα την 30η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς το τέταρτο κύμα του ιού σαρώνει τη χώρα και θέτει υπό νέα πίεση το σύστημα υγείας.

 Τα στοιχεία των ημερήσιων λοιμώξεων συνήθως αναθεωρούνται κάπως, καθώς τυχόν καθυστερημένες καταγραφές επιπλέον κρουσμάτων προστίθενται στο εθνικό σύνολο για μια δεδομένη ημέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 11.376 κρουσμάτων είχε σημειωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid-19, εν μέρει λόγω της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, έπληξε τη Σουηδία αργότερα σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.