Το πρωί της Κυριακής, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η περίοδος της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κοροναϊό θα μειωθεί στις 7 ημέρες από τις 10 που είναι μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, οι αρχές της Γαλλίας ακολουθούν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυτήν την εβδομάδα μείωσαν την περίοδο της καραντίνας προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν δυσλειτουργίες σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού.

«Η καραντίνα θα μπορούσε να αίρεται έπειτα από 5 ημέρες, σε περίπτωση αρνητικού τεστ. Όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να απομονώνονται για 10 ημέρες, με πιθανότητα να βγουν από την καραντίνα έπειτα από 7 ημέρες, με την ίδια προϋπόθεση», δήλωσε ο κ. Βεράν στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική για να αναχαιτιστεί χωρίς την εκ νέου επιβολή αυστηρού lockdown.

Σε επαγρύπνηση η Γαλλία

Στο διάγγελμα που έκανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι δύσκολες, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει την επιβολή νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

«Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου», είπε ο κ. Βεράν, συμπληρώνοντας πως η έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον θα μπορούσε να είναι η τελευταία.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 219.126 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Ήταν η τέταρτη ημέρα κατά σειρά που η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 200.000 μολύνσεις.