Ανησυχία σε όλον τον πλανήτη προκαλεί το νέο σφοδρότατο κύμα της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε ρυθμούς που πολλές χώρες δεν έχουν ξαναδεί.

Στην απόλυτη κυριαρχία της παραλλαγής υποκύπτει και η Ελλάδα, καθώς ο νέος υπερμεταδοτικός ιός, που δεν τον σταματά το τοίχος προστασίας των εμβολίων και της φυσικής νόσησης, σπέρνει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να μειώσει την αισιοδοξία των προβλέψεων, καθώς φαίνεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν προστατεύονται ούτε απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Τι δείχνει η κλινική πράξη στα νοσοκομεία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatropedia.gr, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού έναντι στης σοβαρής νόσου από τη μετάλλαξη Όμικρον απασχολεί δεκάδες ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε πολλές δημοσιεύσεις, εντάσσεται κι αυτή του γνωστού γιατρού Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.

Συγκεκριμένα, ο Κρεγκ Σπένσερ, ανέφερε μέσα από τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία είναι τα εξής:

Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Όσοι ασθενείς με Όμικρον έχουν κάνει την 3η «αναμνηστική» δόση έχουν ήπια συμπτώματα, λέει ότι: «Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλα ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», τονίζει ο Σπένσερ.

Από εκεί και κάτω τα συμπτώματα αλλάζουν, όσο μειώνονται οι δόσεις του εμβολίου.

Ασθενείς που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου

Όπως αναφέρει ο Δρ. Σπένσερ, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:

«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετός. Επίσης και περισσότερο βήχας. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», είπε .

Ασθενείς με Όμικρον εμβολιασμένοι με J & J και χωρίς αναμνηστική δόση

Παράλληλα, όσοι από τους ασθενείς με covid και παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson και δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα, σύμφωνα με τον ίδιο:

«Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους», τόνισε ο Δρ. Κρέγκ Σπένσερ.

Ασθενείς με Όμικρον και χωρίς εμβολιασμό

Aκόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γιατρός από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι ανεμβολίαστοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά», δήλωσε ο Δρ. Σπένσερ.

«Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», κατέληξε ο Σπένσερ.