Η οικονομία στην Τουρκία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς σήμερα έχασε ακόμη 8% της αξίας της, παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις του Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη, που έδωσε κρατικό χρήμα για να εγγυηθεί καταθέσεις και επενδύσεις, φαίνεται πως δεν καθησυχάζουν ούτε τις αγορές, ούτε και την κοινωνία.

Έτσι, ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα αναμένεται να είναι αυτή που διανύουμε για την τουρκική οικονομία, με τη λίρα να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν εκτοξεύοντας τις τιμές καθημερινά, σε βασικά προϊόντα διαβίωσης. Η φτώχεια εξαπλώνεται στα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας.

Παρά το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργήσει με τις πολιτικές του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί. Εσχάτως τα έβαλε και με τους ανέργους.

«Τι λένε πολλοί; Δεν υπάρχουν δουλειές. Είναι αχάριστοι. Θέλουν να βγάζουν λεφτά ενώ κάθονται», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι δε θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς κάνουν οι τουρκικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταθέσεις σε λίρες και να ανακόψουν έτσι τη ραγδαία υποτίμησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα επιτόκια καταθέσεων εκτινάχθηκαν πάνω από το 20% έναντι 18% πριν από μία εβδομάδα, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν πάνω από το 30%.