Την ώρα που ο κοροναϊός και το νέο στέλεχος Όμικρον «καλπάζουν» στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας Εμμάνουελ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού για όλους τους πολίτες. Ωστόσο, εξήγησε πως προς το παρόν αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά του.

Πιο αναλυτικά, όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και LCI, αν ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, απάντησε ότι: «Αυτή η υπόθεση είναι υπαρκτή» και συμπλήρωσε όμως γρήγορα ότι: «Πρακτικά, ο στόχος έχει επιτευχθεί».

Εξάλλου, καθώς σχεδόν το 90% των επιλέξιμων πολιτών ήδη εμβολιασμένο, η Γαλλία δεν απέχει πολύ από το επίπεδο που θα πετύχαινε αν είχε κάνει υποχρεωτικό το εμβόλιο, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το πράξουν. «Υπάρχουν λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν είναι εμβολιασμένοι και, επομένως, τους καλώ να αναλάβουν την ευθύνη επειδή δεν είναι προστατευμένοι και βλέπουμε σήμερα πολλά κρούσματα στα νοσοκομεία (…) ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί», σημείωσε.

«Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε: αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας», επανέλαβε.

Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε την Κυριακή και μεταδόθηκε την Τετάρτη.

Για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, το εμβόλιο είναι επιθυμητό να γίνει, όμως: «Εξαρτάται από τους γονείς», εξήγησε.

Ο Μακρόν απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων την περίοδο των Χριστουγέννων, λέγοντας ότι: «Θα πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί με τέτοια θέματα».

Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα νοσοκομεία θα δεχτούν μεγάλη πίεση κατά την εορταστική περίοδο, λόγω του υψηλού αριθμού των ασθενών με Covid-10.

Στο μεταξύ νωρίτερα, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό το μοριακό τεστ για όλους τους επισκέπτες από τη Βρετανία, όπου αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.