Την ώρα που ο κοροναϊός και το νέος στέλεχος Όμικρον, καλπάζουν στη Βρετανία, ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού.

Την ίδια στιγμή, οι ιατρικές αρχές προειδοποίησαν πως οι νοσηλείες είναι πιθανόν να αυξηθούν απότομα τις ερχόμενες εβδομάδες. Οι επικεφαλής ιατρικοί αξιωματούχοι της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνέστησαν αύξηση στο επίπεδο συναγερμού 4 από το επίπεδο 3 μιας κλίμακας πέντε βαθμίδων, το οποίο σημαίνει πως εκτιμούν ότι η μετάδοση του ιού θα είναι υψηλή.

«Πρώιμα στοιχεία δείχνουν πως η Όμικρον εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από τη Δέλτα και πως η προστασία των εμβολίων απέναντι στη συμπτωματική νόσο από την Όμικρον είναι μειωμένη», ανέφεραν οι ιατρικοί αξιωματούχοι σε μια κοινή ανακοίνωση. «Τα στοιχεία για τη σοβαρότητα θα καταστούν σαφέστερα τις ερχόμενες εβδομάδες όμως ήδη καταγράφονται νοσηλείες από την Όμικρον και αυτές είναι πιθανό να αυξηθούν γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις 22:00 ώρα Ελλάδας όπου θα αναφερθεί στην εκστρατεία για χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. «Αναμνηστικές δόσεις και των δύο εμβολίων, της Pfizer και της Moderna,  αυξάνουν σημαντικά την ανοσοαπόκριση και δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα αν και με κάποια μείωση σε σύγκριση με τη Δέλτα», ανέφεραν οι ιατρικοί αξιωματούχοι.

Το επίπεδο 5, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, θα σήμαινε πως το σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών κινδυνεύει να πλημμυρίσει.