Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί νέος υπουργός Οικονομικών

Στη θέση του τσάρου της Οικονομίας διορίστηκε, με απόφαση του τούρκου προέδρου, ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Ο Νουρετίν Νεμπατί είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP και εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP.

Καταρρέει η τουρκική οικονομία

Η οικονομική κρίση συνεχίζει να σαρώνει την τουρκική οικονομία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να πουλά συνάλλαγμα για να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας. 
 
Ειδικότερα μόλις ξεκίνησε την ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν  στην ΚΟ του κόμματος του, η κεντρική τράπεζα επίσημα ανακοίνωσε ότι επεμβαίνει στην αγορά και  πουλά συνάλλαγμα για να συγκρατήσει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Πράγματι για κάποιες ώρες η τούρκικη λίρα ανατιμήθηκε σχεδόν 3%. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες από το προηγούμενο διάστημα, που η πώληση αυτή δεν ωφελεί σε τίποτα ενώ κάνουν λόγο για οικονομικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην πολιτική «Ερντογάν»,όπως ανακοινώνει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι θα πετύχει με αυτόν τον τρόπο την οικονομική ανάπτυξη:«O Tαγίπ Ερντογάν όσα είπε χθες τα ίδια λέει και σήμερα. Όλη η υφήλιος γνωρίζει πως με ενοχλούν τα υψηλά επιτόκια .Δεν ήμουν ποτέ υπέρ των επιτοκίων, ούτε χθές κα ούτε θα ειμαι υπερ των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.