Να απαγορεύσει στους πολίτες της χώρας του να φορούν δερμάτινες καμπαρτίνες, αποφάσισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να μην αντιγράφουν το προσωπικό του στιλ. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του χρηματοδοτούμενου από την αμερικανική κυβέρνηση Radio Free Asia, που επικαλείται πηγές στη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς του Κιμ δεν επιτρέπει στους πολίτες να φορούν δερμάτινες σταυρωτές καμπαρτίνες, το είδος που ο ίδιος προτιμά εδώ και δύο χρόνια.

Αρχικά μόνον η ελίτ στην Πιονγιάνγκ μπορούσε να αγοράσει γνήσια δερμάτινα παλτό. Αλλά πολύ γρήγορα βιοτέχνες άρχισαν να εισάγουν ποσότητες δερματίνης για να φτιάξουν δερμάτινα «μαϊμού», με τις αγορές να πλημμυρίζουν από τα χαρακτηριστικά ενδύματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι να αρχίζουν να κυκλοφορούν με «δερμάτινα» παλτό, γεγονός που προκάλεσε την οργή του δικτάτορα.

2

Όπως μεταδίδει το Radio Free Asia, μέλη της ιδιότυπης «αστυνομίας της μόδας» περιπολούν στους δρόμους και κατάσχουν τα παλτό από τους πωλητές και τους πολίτες που τα φορούν. Όπως ανέφερε μια πηγή: «νεαροί άνδρες διαμαρτύρονται λέγοντας ότι αγόρασαν τα παλτό με χρήματά τους και δεν υπάρχει λόγος να τους τα πάρουν. Η αστυνομία απαντά ότι η χρήση τέτοιων ενδυμάτων είναι μια “μιαρή προσπάθεια πρόκλησης της εξουσίας” του Κιμ. Και ενημέρωσαν το κοινό να μην τα φορά, γιατί μόνον οι Αρχές αποφασίζουν ποιος μπορεί να τα φορά».

6

Με δερμάτινη καμπαρτίνα εθεάθη και η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, που θεωρείται από νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ότι την επέλεξε ο δικτάτορας ως διάδοχό του. Ως εκ τούτου λέγεται ότι τα δερμάτινα παλτό έχουν εξελιχθεί και ως σύμβολα ισχυρών γυναικών.

4