Η παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) πυροδοτεί νέες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.

Κι αυτό γιατί θα ανοίξει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Η παραίτηση είχε ανακοινωθεί για την περασμένη Τρίτη, αλλά καθυστέρησε, εξαιτίας του πολύνεκρου δυστυχήματος με το λεωφορείο στην Βουλγαρία και την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στη χώρα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο του SDSM θα αποφασίσει για την παραίτηση του προέδρου Ζόραν Ζάεφ. Εάν γίνει αποδεκτή, τότε μέσα σε 15 μέρες θα πρέπει να πργματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο.

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικώνς, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, είναι το φαβορί για την ηγεσία του SDSM και πιθανότατα ο νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα συνεδριάσει η Κ.Ε. του αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», προκειμένου ν’ αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την πρόταση για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση υπό τον διάδοχο του Ζάεφ, που θα εκλεγεί τις επόμενες μέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα.