Το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι έχουν κόψει εκατοντάδες δέντρα στην περιοχή του δάσους των Καστανεών, αλλάζοντας ουσιαστικά τη γεωφυσική όψη της.

Συγκεκριμένα, έχουν κόψει τα δέντρα και έχουν συγκεντρώσει σε σειρές τους κορμούς. Η περιοχή έχει ανοιχτεί και καθαριστεί με τη χρήση μεγάλων μηχανημάτων και αποτελεί ένα αίνιγμα για τις περαιτέρω προθέσεις τους.

Η έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων που συγκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, έπειτα από τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άνοιγμα των συνόρων, δείχνει τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Στην περιοχή πλέον δεν υπάρχουν δέντρα, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την κίνηση μεγάλων οχημάτων, τα οποία δεν θα συναντούν φυσικά εμπόδια, καθώς παράλληλα με το κόψιμό τους έχουν γίνει και συγκεκριμένες χωματουργικές εργασίες.

Το ΓΕΕΘΑ αντέδρασε γρήγορα μεταφέροντας εχίνους, κονσερτίνες και μπλοκ μπετόν μπετόν βάρους ενός τόνου, που άμεσα μπορούν να κλείσουν την είσοδο από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετακινήθηκαν και ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να υπάρχει άμεση ικανότητα συλλογής πληροφοριών και αντίδρασης αν απαιτηθεί. Το πιθανότερο είναι το καθεστώς Ερντογάν να επιχειρήσει να στείλει νέο κύμα μεταναστών, με στόχο να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και να πλήξει την ψυχολογία των πολιτών, όπως στα τελευταία γεγονότα της Πολωνίας. Αυτή τη φορά όμως πιθανόν να ενεργήσει με ομάδες μεταναστών-παραστρατιωτικών σε όλο το μήκος της γραμμής των συνόρων και ιδιαίτερα στην ευάλωτη περιοχή των Καστανεών, με σκοπό να προκαλέσει κορεσμό στο αμυντικό σύστημα της χώρας.

Ομάδες από μετανάστες-πρόσφυγες που θα διεισδύσουν μαζί με άνδρες της ΜΙΤ και των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχουν σκοπό τη μεγιστοποίηση του κλίματος σύγχυσης, ανασφάλειας και αποπροσανατολισμού των πολιτών και των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα ενεργειών μπορούν αργότερα να κινηθούν συγκροτημένες στρατιωτικές δυνάμεις, τις οποίες έχουν μεταφέρει οι Τούρκοι στην περιοχή. Επιπλέον, έχουν εγκαταστήσει στην Αδριανούπολη τη βάση των drones τους για επιτήρηση και πιθανή εμπλοκή σε θερμό επεισόδιο.

Προφανώς, επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να παρακαμφθούν οι νέες επεκτάσεις του φράχτη ασφαλείας που έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται στον Έβρο. Υπάρχει λοιπόν πάντα το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανό επεισόδιο.