Τα lockdown έχουν επιστρέψει σε μια σειρά χωρών της Ευρώπης, σε πλήρη ή σε μερική μορφή.

Την αρχή έκανε η Αυστρία που επέβαλε οριζόντιο lockdown για είκοσι μέρες ενώ προανήγγειλε και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού τον Φεβρουάριο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, όπου η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει δραματική την κατάσταση.

Στη Βαυαρία έχει επιβληθεί lockdown, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θέλοντας να ξυπνήσει από τον λήθαργο τους αρνητές του εμβολιασμού δήλωσε εμφατικά πως έως το τέλος του χειμώνα όλοι στη χώρα θα είναι ή εμβολιασμένοι ή θα έχουν πεθάνει από κοροναϊό.

Μίνι lockdown και στην Ιταλία

Οι αυστηροί περιορισμοί επέστρεψαν και στην Ιταλία όπου μάλιστα η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 80% του πληθυσμού. Σε περιοχές της χώρας η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε μίνι lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων. Από την Πέμπτη καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων που θυμίζουν… μίνι lockdown, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προς αυστηρότερα μέτρα κινείται και η Κύπρος, με την επιτροπή των ειδικών να προτείνουν απαγόρευση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και rapid test σε περιοχές που εντοπίζονται πολλά κρούσματα.