Την στρατηγική που ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι ακολουθεί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Πολωνία και οι Βρυξέλλες έχουν περιέλθει πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Μάλιστα, σύμφωνα με το διπλωματικό παρασκήνιο, αλλά και τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, η Λευκορωσία και η Τουρκία φαίνεται ότι συνεργάζονται, ώστε από κοινού να πιέσουν μέσω του μεταναστευτικού την Ε.Ε.

Το τελευταίο διάστημα οι πτήσεις από την Άγκυρα με προορισμό το Μινσκ έχουν αυξηθεί σημαντικά με την Πολωνία να κατηγορεί την Τουρκία πως μεταφέρει μετανάστες προς την Λευκορωσία.



«Ευρωπαϊκές λύσεις»

Στην Αθήνα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που δημιουργείται και τονίζουν πως είναι ανάγκη να υπάρξουν Ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες δεν θα είναι ευκαιριακές. Γίνεται μάλιστα λόγος για υβριδικό μέσο άσκησης πίεσης. Παράλληλα σημειώνουν πως εκτός των όσων διαδραματίζονται στην Λευκορωσία, υπάρχουν και οι ευθείες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν περί ανοίγματος των συνόρων, μία κίνηση που έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.



Εξετάζονται νέες κυρώσεις

Οι εξελίξεις στην Λευκορωσία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στο καθεστώς Λουκανσένκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες εκφράζουν φόβους για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών και βλέπουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από την ένταση που επικρατεί στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας.