Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην COP26 στη Γλασκώβη αποτελεί: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά τόνισε ότι: «Η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί».

Επιπλέον η πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε πως κατά τη κρίση της, ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου παραμένει «εφικτός».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι: «Η Συμφωνία της Γλασκώβης διατήρησε ζωντανούς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, που προβλέπουν περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό».

«Σημειώσαμε πρόοδο επί των τριών στόχων που ορίσαμε στην αρχή της COP26», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρώτον, να έχουμε δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών προκειμένου να παραμείνει εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος για χρηματοδότηση 100 δισεκ. δολαρίων κατ’ έτος για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες. Και τέλος, να πετύχουμε μια συμφωνία για το πλαίσιο κανόνων της Συμφωνίας του Παρισιού», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Και συνέχισε: «Εάν υλοποιηθούν όλες οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γλασκώβη, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Άρα πρέπει και πάλι να δουλέψουμε περαιτέρω, προκειμένου η διάσκεψη για το κλίμα την επόμενη χρονιά στην Αίγυπτο να μας θέσει σταθερά στην πορεία προς τον 1,5 βαθμό Κελσίου».

Η Φον Ντερ Λάιεν επανάλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990 και να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και διαπραγματευτής της ΕΕ στη Γλασκώβη, ανέφερε ότι: «Ο συμβιβασμός αποτυπώνει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων όλων των πλευρών και μας επιτρέπει να ενεργήσουμε με τον επείγοντα τρόπο, που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας».

«Η συμφωνία μπορεί να φέρει ελπίδα στις καρδιές των παιδιών και των εγγονιών μας», τόνισε.

Τέλος, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι, από την πλευρά του έκανε λόγο για μια «καλή διαπραγμάτευση».

«Εάν πρόκειται για μια καλή διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές μπαίνουν σε άβολη θέση. Και αυτή, νομίζω, ήταν μια καλή διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά.