Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στη Deutsche Welle για τις δυσκολίες της θητείας της, σημειώνοντας πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη διάρκεια της θητείας της ήταν η προσφυγική κρίση και η πανδημία του κοροναϊού.

«Τα δύο γεγονότα τα οποία θεωρώ ότι αποτελούσαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν πρώτον ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έφθασαν εδώ το 2015 – δεν θέλω να μιλάω για κρίση, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι – και δεύτερον η πανδημία του κοροναϊού. Ίσως αυτές να ήταν οι κρίσεις στις οποίες είδαμε ξεκάθαρα πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα και πώς οι ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μια κλωστή. Για μένα, αυτές ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας μου», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη διάσημη πλέον δήλωσή της για το προσφυγικό από το 2015, «θα τα καταφέρουμε», η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι «δεν πήγαν όλα όπως θα έπρεπε, αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία το πόσοι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στη Γερμανία και πόσοι ζουν και εργάζονται ακόμη στη χώρα». «Ναι, τα καταφέραμε. Και εννοώ ‘εμείς’, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Γερμανία που βοήθησαν να τα καταφέρουμε»,υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μεν υπερήφανη για την σταδιακή απολιγνιτοποίηση της Γερμανίας, εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της πολιτικής για το κλίμα δεν είναι ικανοποιητικό.

«Χρειαζόμαστε πάντα πλειοψηφίες για τις αποφάσεις μας. Είναι κάτι που το συζητώ συχνά με ακτιβιστές. Λένε ‘πρέπει να κάνετε αυτό τώρα’ και εγώ λέω ‘μα χρειάζομαι πλειοψηφία’. Υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις από την κοινωνία και πολλοί φόβοι. Υπήρξα πάντα προσηλωμένη σε αυτούς τους στόχους και πάλι δεν μπορώ να πω σήμερα ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», επισήμανε.

Η Μέρκελ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το τι θα κάνει όταν αποχωρήσει από την καγκελαρία.

«Θέλω να δω τι θα έρθει στο μυαλό μου να κάνω», πρόσθεσε και ανέφερε ότι θα ήθελε πολύ να διαβάσει και να κοιμηθεί.