«Σαρώνει» την Ευρώπη η φονική νόσος του κοροναϊού. Ωστόσο, στη Βρετανία παρουσιάζεται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά την αναζωπύρωση του κορωναϊού, που αποτυπώθηκε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το νέο κύμα φαίνεται να έχει φτάσει ήδη στο αποκορύφωμά του.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσίασε το βρετανικό υγειονομικό επιτελείο, 1,1 εκατ.πολίτες μολύνθηκαν από τη νόσο την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, δηλαδή ένας στους 50.

Παρόμοιος αριθμός λοιμώξεων με την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφηκε και την ακριβώς προηγούμενη. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έχει αρχίσει να μειώνεται η συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί διατείνονται ότι το κύμα της πανδημίας αναχαιτίστηκε χάρη στον συνδυασμό της εμβολιαστικής κάλυψης με προηγούμενες νοσήσεις.

Σε ποιες ηλικίες μειώθηκαν τα κρούσματα

Διαπιστώνεται ότι τα κρούσματα πέφτουν σε παιδιά μικρότερα των 16 ετών και στην ομάδα 35 έως 49 ετών.

Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Υγείας  τόνισαν, ακόμη, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας R έπεσε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και πλέον κυμαίνεται από 0,9 μέχρι 1,1.

Η άποψη του καθηγητή Τιμ Σπέκτορ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς υποστηρίζει πως η Βρετανία αντιμετώπισε πιθανόν το τελευταίο αποκορύφωμα του κύματος της πανδημίας για αυτόν τον χρόνο. Συνέστησε, όμως, στον κόσμο να φορά μάσκα και να κρατά αποστάσεις.

Σημειώνεται πως τα ημερήσια κρούσματα στη Βρετανία κατέγραψαν για 11η φορά μέσα σε 12 ημέρες πτώση, ενώ σε μία βδομάδα οι μολύνσεις μειώθηκαν πάνω από 6%.

Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων καταγράφονται σε Αυστρία, Βέλγιο και Ιρλανδία.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τον «πολύ ανησυχητικό» ρυθμό μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους στην ήπειρο από τώρα μέχρι το Φεβρουάριο.

Αυτό το «μαζικό» τέταρτο κύμα πλήττει ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία έσπασε σήμερα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που χρονολογούνταν από το Δεκέμβριο του 2020, καταγράφοντας 33.949 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες.

«Βρισκόμαστε ξανά στο επίκεντρο», τόνισε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια ονλάιν συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας, από το να αντιδρούμε στις εξάρσεις της Covid-19, να τις προλαμβάνουμε από πριν».