Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο MIT, που δημοσιεύθηκε στο Communications Medicine, παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να προσβάλει τα κύτταρα του έσω ωτός, καθώς και των τριχοειδών κυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά τόσο για την ακοή όσο και για την αίσθηση της ισορροπίας.

Ως εκ τούτου επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί ασθενών, που νόσησαν από Covid-19, ότι υποφέρουν από ζάλη, απώλεια ακοής και αίσθηση της ισορροπίας.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκτήσουν δείγματα από τον εσωτερικό ιστό του αυτιού από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι τύποι κυττάρων – τα τριχοειδή και τα Schwann κύτταρα- εκφράζουν πρωτεΐνες απαραίτητες για την είσοδο του κοροναϊού στα κύτταρα.

Ο υποδοχέας ACE2

Οι πρωτεΐνες αυτές περιλαμβάνουν τον υποδοχέα ACE2, ο οποίος βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων, και δύο ένζυμα που λέγονται φουρίνη και διαμεμβρανική πρωτεάση σερίνης τύπου ΙΙ, τα οποία βοηθούν τον ιό να συγχωνευθεί με το κύτταρο ξενιστή.



Μετά τη μόλυνση

Το μοτίβο της λοίμωξης που βρήκαν οι ερευνητές στα δείγματα των ιστών φαίνεται πως αντιστοιχεί με τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε μια ομάδα ασθενών με Covid-19,  που ανέφεραν συμπτώματα στα αυτιά μετά τη μόλυνσή τους.

Εννέα από αυτούς τους ασθενείς υπέφεραν από εμβοές, έξι εμφάνισαν ίλιγγο και όλοι βίωσαν ήπια έως σοβαρή απώλεια ακοής.