Ο Έλον Μασκ έβαλε «στοίχημα» ότι θα πουλήσει αμέσως μετοχές της Tesla ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα τα δωρίσει στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), αν ο ΟΗΕ του αποδείξει πως αυτό το ποσό θα λύσει το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, ο Μασκ απάντησε στο διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο οποίος μιλώντας στο CNN την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι μια δωρεά της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δισεκατομμυριούχους όπως ο Μασκ και ο Μπέζος θα μπορούσε να βοηθήσει 42 εκατομμύρια ανθρώπους που «κυριολεκτικά πρόκειται να πεθάνουν, αν δεν τους βοηθήσουμε».

Ο Μπίσλεϊ απάντησε στον Μασκ με tweet

«Εάν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μπορεί να περιγράψει ακριβώς πώς 6 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να αντιμετωπίσουν την πείνα στον πλανήτη, θα πουλήσω μετοχές της Tesla αμέσως τώρα και θα τα δώσω», έγραψε ο Μασκ. Προϋπόθεση για να δώσει τα χρήματα είναι να υπάρξει διαφάνεια, ώστε το κοινό να ξέρει «ακριβώς πώς δαπανούνται τα χρήματα». «Να ακολουθηθεί λογιστική open source, ώστε το κοινό να δει ακριβώς πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα» κατέληξε ο Μασκ. Ο Μπίσλεϊ απάντησε στον Μασκ με tweet γράφοντας πως «σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε συστήματα διαφάνειας και λογιστικής open source.

Η ομάδα σας μπορεί να εξετάσει και να συνεργαστεί μαζί μας για να είναι απολύτως βέβαιη για κάτι τέτοιο». Όσον αφορά το γεγονός ότι ο Μασκ αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι το ποσό θα λύσει το πρόβλημα της πείνας, ο Μπίσλεϊ διευκρίνισε ότι το WFP του ΟΗΕ δεν είπε ποτέ ότι 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα έλυναν την πείνα στον κόσμο, αλλά «μια εφάπαξ δωρεά θα έσωζε 42 εκατομμύρια ζωές - θύματα αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης πείνας», έγραψε στο Twitter, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους δισεκατομμυριούχους, γράφοντας πως

«Δεν είναι περίπλοκο. Δεν τους ζητάω να το κάνουν αυτό κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε χρόνο», είπε στο CNN. Αν δώσει τα 6 δισεκατομμύρια ή 2% της περιουσίας του ο Μασκ, από την κορυφή των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg Billionaires Index, με 311 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία, θα καταταγεί δεύτερος πίσω από τον Τζεφ Μπέζος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time