Οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, που στηρίζουν και εξασφαλίζουν στην κυβέρνηση πλειοψηφία στη Βουλή, σε χθεσινή τους συνάντηση με τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τάχθηκαν κατά των πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι όλοι οι εταίροι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παρίσταντο στη συνάντηση και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση

«Επιβεβαιώθηκε από κοινού ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της χώρας δεν χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ότι τέτοιες εκλογές απλώς θα οδηγούσαν τη χώρα σε κρίση, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ασφάλειας, και θα λειτουργούσαν επίσης ως τροχοπέδη στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και ισχνή, καθώς υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας. Την πλειοψηφία εξασφαλίζουν 12 μεγαλύτερα και μικρότερα κόμματα και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.



Παραιτήθηκε, αλλά…

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την αποτυχία αυτή και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από πρόεδρος του κόμματός του.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής. Η παραίτηση του Ζάεφ συνεπάγεται αυτομάτως και παραίτηση της κυβέρνησής του.