Υψηλοί συμβολισμοί και ηχηρά μηνύματα συνοδεύουν τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την περασμένη εβδομάδα, με κορυφαία εκείνη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ, η πρώτη ύστερα από δώδεκα χρόνια, αποτελεί το έναυσμα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το 1922, ενώ συμπίπτει με την 30ή επέτειο της εκλογής του στον πατριαρχικό θρόνο.

Οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο και με διευρυμένη σύνθεση, αποδεικνύουν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ότι ο χαρακτήρας τους κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικός ήταν, έχοντας προστιθέμενη αξία για θέματα που απασχολούν τόσο τον παγκόσμιο διάλογο, όπως η κλιματική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, όσο και το μείζον ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

248359736_3159024577662370_1804118328058334679_n
Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.
Το τελευταίο ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, μαζί με την ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτικών αρχηγών στην κλιματική κρίση και διανομής εμβολίων Covid-19 σε όλα τα έθνη, επισημαίνοντας την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για την παροχή εμβολίων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, με τον Αμερικανό υπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια αρχή της αμερικανικής κυβέρνησης να υπερασπίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο παγκόσμιος ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, εκείνο το οποίο τονίστηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ήταν ο παγκόσμιος ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη όσο και για την Ορθοδοξία.

Παράλληλα, τέθηκαν τα ζητήματα των πιέσεων που ασκεί η Μόσχα μέσω της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και της Τουρκίας, καθώς και του πώς χειρίζεται το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, χρησιμοποιώντας την ως έναν μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσινγκτον, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσική Εκκλησία, διά στόματος του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αφιερωμένη σχεδόν αποκλειστικά στο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν έκρυψε την ενόχληση της Μόσχας για όσα συζητήθηκαν σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συναντήσεις στο Κογκρέσο

249373847_3159493137615514_4708884511018358587_n
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε σειρά συναντήσεων και στο Κογκρέσο. Περνώντας την πύλη του Καπιτωλίου, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κοινό σημείο αποτέλεσε η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό το πρίσμα της προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών, με την ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος, με ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, να τίθεται επί τάπητος.

Ιδιαίτερα θερμά ήταν όσα ανέφερε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, στην ομιλία του πριν από το γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σπάνια τιμή και ευλογία να καλωσορίζουμε τον πνευματικό ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής του Κόσμου».

248970922_3159493460948815_926805835580692339_n
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τη φιλελληνική του ατζέντα, με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Είχα την τιμή να καλωσορίσω μαζί με τους συναδέλφους μου τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Είμαι ευγνώμων που μοιράζομαι τον θαυμασμό μας για τη δέσμευσή του στην ειρήνη και στη συνεργασία και αισθάνομαι εμπνευσμένος από την παγκόσμια ηγεσία του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπεράσπιση του διαθρησκευτικού διαλόγου».

Ο τελευταίος, άλλωστε, μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο και ακόμα 48 γερουσιαστές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είχαν στείλει επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «κορυφαίο υπέρμαχο του διαθρησκευτικού διαλόγου και της ειρήνης παγκοσμίως».