Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, η συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 που έγινε στη Ρώμη.

Ενδεικτικό της  ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ότι ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα ότι ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν η «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», λίγες ώρες αργότερα ο Ταγίπ Ερντογάν «διέψευσε» την Ουάσιγκτον, ισχυριζόμενος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Προτεραιότητα του τούρκου προέδρου ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη Μπάιντεν για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένης της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης των F-35.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές αμερικανών αξιωματούχων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να υιοθετήσει τις πρακτικές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε καλλιεργήσει ένα προσωπικό κανάλι επικοινωνίας με τον Ερντογάν, μέσω του οποίου η Άγκυρα επιχειρούσε να παρακάμψει το διπλωματικό πρωτόκολλο και τους μηχανισμούς ελέγχου.

Όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στα πρακτορεία Reuters, Associated Press και Bloomberg, ο Μπάιντεν υπογράμμισε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το αίτημα για απόκτηση αναβαθμισμένων F-16, που επιθυμεί η Άγκυρα, πρέπει να εγκριθεί βάσει της κανονικής διαδικασίας που προβλέπεται. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν «ξεκάθαρος» σε αυτό, σημείωσε η πηγή, σύμφωνα με το AP.

Η πώληση προηγμένων εναέριων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένα «αγκάθι» για τις ΗΠΑ, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει ότι έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το ρωσικό όπλο, παρά τις ανησυχίες ότι η υλικοτεχνική υποδομή των S-400 θα μπορεί να συλλέξει κρίσιμες πληροφορίες για αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη. Η Άγκυρα έχει μάλιστα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς και δεύτερου ρωσικού συστήματος.

Το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό του για την τουρκική στάση στο ζήτημα των εξοπλισμών, ενώ και η διπλωματικά γραμμένη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει πως ο αμερικανός πρόεδρος «σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία».

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως έχει ζητήσει την απόκτηση 40 καινούργιων F-16 Block 70 και υλικό για την αναβάθμιση σχεδόν 80 ακόμα μαχητικών του ίδιου τύπου, που άλλωστε αποτελεί τον «κορμό» της τουρκικής Αεροπορίας. Σε μία προσπάθεια να «σπρώξει» την υπόθεση, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα συνδέσει το αίτημα για αγορά των F-16 με την προκαταβολή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταβάλει η γειτονική χώρα για τα F-35.

Παρά ταύτα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ΗΠΑ έως τώρα έχουν αποφύγει να συνδέσουν την προκαταβολή με το τουρκικό αίτημα για απόκτηση F-16, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν καταθέσει κάποια πρόταση για τη χρηματοδότηση τυχόν αγοράς.