Πανωλεθρία υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, καθώς έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν αυτό που έκανε τον Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος τονίζοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του.

Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από τον Μάιο του 2017.

«
Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους αντιπάλους μας για τη νίκη σε αυτές τις εκλογές. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τον εαυτό μου, παραιτούμαι από πρωθυπουργός και πρόεδρος του SDSM, συγχαίρω όλους τους προοδευτικούς πολίτες που πολέμησαν σκληρά για μια ολοκληρωμένη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε, επίσης, ότι εξακολουθεί να θέλει να δει το κόμμα του SDSM να παραμένει στην εξουσία και να συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, μέσω του συνασπισμού του με το DUI και μια σειρά άλλων κομμάτων. «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα άσχημα αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές. Περιμένω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν, θα συνεχίσουν να πολεμούν. Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός την επόμενη περίοδο έως ότου αναδιοργανώσουμε μια νέα κυβέρνηση με προοδευτική πλειοψηφία και θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον. Έχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες στα δύο χρόνια που έχουμε μπροστά μας, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε ο κ. Ζάεφ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί εάν το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται, αν ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων.