Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας εργασιών του G20, η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση.

Εντός του 2023 οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο του 15% επί των κερδών τους και θα καταβάλλουν το ποσό στις χώρες εκείνες στις οποίες πωλούν προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Όπως είχε προαναγγείλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασικής σημασίας για την έγκριση του φόρου, αποδείχθηκε η στήριξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Ντράγκι άφησε να διαρρεύσει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του μέτρου κατά την ιταλική προεδρία του G 20, η οποία είχε οργανώσει σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών.

Υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να καταβληθούν στα ταμεία των διαφόρων χωρών, πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία έως τώρα " γλίτωναν" οι πολυεθνικές.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά το κλίμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι θέσεις των διαφόρων χωρών που μετέχουν στο G 20, συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά.

Κλιματική αλλαγή και πανδημία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ηγετών της G20 που συναντήθηκαν σήμερα στην Ιταλία. Σε αυτή την πρώτη εξ του σύνεγγυς συνάντηση των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη από την έναρξη της πανδημίας από τη Ρώμη, το διακύβευμα είναι ένα: μια πρώτη συναίνεση για τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν τα κράτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από τη Σύνοδο G20 απουσιάζουν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν που επέλεξαν να συμμετέχουν στις συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με το βλέμμα στην COP26

H G20 – η οποία απαρτίζεται από 19 χώρες και την ΕΕ – υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 80% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εν όψει και της κρίσιμης συνόδου για το κλίμα της αμέσως επόμενες ημέρες, η αναστροφή της περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC, η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την εξέλιξη του πολιτισμού, ενέχει δηλαδή τον κίνδυνο η ανθρωπότητα να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Για τον Βρετανό, η αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου στην Γλασκόβη την ερχόμενη εβδομάδα ίσως σημάνει μια περίοδο ανεξέλεγκτης μετανάστευσης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, αλλά και σημαντικών ελλείψεων σε βασικά αγαθά και τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η G20, όσο όμως και η COP26 δεν θα καταφέρουν να ανακόψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο θα μπορούσαν να «περιορίσουν την αύξηση στην θερμοκρασία του».


Τι αναμένεται να βγει από την G20

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ένα πρώτο κείμενο των G20 υπογραμμίζει την υπόσχεση των ισχυρότερων οικονομιών να μειωθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου κάτι που «απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις από όλες τις χώρες».

Στο ίδιο αυτό προσχέδιο σημειώνεται πως είναι επείγουσα ανάγκη «οι ανεπτυγμένες χώρες να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές μέχρι το 2025 ώστε να απαντήσουν στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών» με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, το BBC τονίζει πως η υπόσχεση αυτή έχει δοθεί εδώ και χρόνια, για την ακρίβεια από το 2009, ωστόσο οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη κατάφεραν να αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους έκτοτε.