Οικονομικά ανταλλάγματα από Γαλλία, Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τραάπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης, φέρεται να πήρε η Τουρκία προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρει το Politico, το κοινοβούλιο της Άγκυρας επικύρωσε τη συμφωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από χρόνια άρνησης.

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία ήδη από το 2016, είχε ωστόσο αρνηθεί την επικύρωσή της με το επιχείρημα ότι συμπεριλαμβανόταν σε αυτή ως αναπτυγμένη χώρα, γεγονός που θα την ανάγκαζε να εφαρμόζει πολύ αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύντομα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Οι δύο πηγές που επικαλείται το Politico, δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσο την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν σύντομα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στις συνομιλίες συμμετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πάντως, ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».