Το ερωτηματικό για το ποιος θα καθίσει στον θρόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσα Ελισάβετ «ταλαιπωρεί» εδώ και πολλά χρόνια πλήθος κόσμου της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό Robert Lacey, σε κλειστή σύσκεψη της «φίρμας» στο Μπάκιγχαμ ελήφθη η απόφαση ότι στο εξής μπροστά θα βγαίνουν ο Ουίλιαμ και η Κέιτ. Ο λόγος είναι, ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρεί πως μετά τον θάνατό της θα μπει εντονότερο το δίλημμα: Δημοκρατία ή μοναρχία και ο Κάρολος έχει πάνω του πολλές σκοτεινές πλευρές που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την διατήρηση του «θεσμού» της βασιλικής οικογένειας.

Αν η βασιλική οικογένεια πορευτεί με τον Κάρολο στη μετά την Ελισάβετ εποχή, πολλοί προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγοα η πλειονότητα των Βρετανών πολιτών θα ζητήσουν κατάργηση της μοναρχίας. Το παρελθόν και το παρόν του Καρόλου είναι γεμάτο κακοτοπιές.

«Nad oes angen tywysog ar Gymru». Σε περίπτωση που δεν ξέρετε Ουαλικά, η φράση που βρίσκεται σε δεκάδες αφίσες στην Ουαλία με τεράστια γράμματα δίπλα στο πρόσωπο του Κάρολου λέει πως η «Ουαλία δεν έχει ανάγκη από πρίγκιπα».

Συζυγική απιστία

Τη μεγαλύτερη καταστροφή στο προφίλ του Καρόλου προκάλεσε φυσικά η υπόθεση της Νταϊάνα. Το γεγονός ότι βγήκε δημόσια και παραδέχθηκε πως απατούσε την Νταϊάνα δεν είναι μόνον ένα γεγονός που δεν πρόκειται να του συγχωρέσει ο κόσμος, αλλά κυρίως η Αγγλικανική Εκκλησία, καθώς ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της Αγγλίας είναι και επικεφαλής της Εκκλησίας.

Το άσωτο -πασίγνωστο- παρελθόν του πρίγκιπα της Ουαλίας αποτελεί κόκκινο πανί για την Εκκλησία. Μπορεί ο νόμος να έχει αλλάξει και να επιτρέπει στον μονάρχη να παντρεύεται διαζευγμένη αλλά για την Αγγλικανική Εκκλησία δεν είναι τόσο απλό. Και ο σύζυγος της Καμίλα είναι ακόμα ζωντανός. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις προσωπικές εξομολογήσεις του Καρόλου στα μίντια για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του.

Πνευματικές ανησυχίες

Επίσης, η Αγγλικανική Εκκλησία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις πνευματικές σχέσεις και ανησυχίες του πρίγκιπα της Ουαλίας. Δεν είναι μόνον η Ορθοδοξία και οι γνωστές του σχέσεις με το Άγιον Όρος αλλά και οι πνευματικές του αναζητήσεις με τον Βουδισμό, τον Ταοϊσμό και τη γιόγκα.

Οπαδός της ομοιοπαθητικής

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κάρολος είναι γνωστός λάτρης της Ομοιοπαθητικής, αποφεύγει τα φάρμακα όπως ο διάβολος το... λιβάνι και προτιμά τις εναλλακτικές θεραπείες, κάτι που εξοργίζει το ιατρικό και επιστημονικό βρετανικό κατεστημένο της Βρετανίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έγκριτοι επιστήμονες έχουν αναγκαστεί δημόσια να διαψεύσουν ομιλίες του για την Ομοιοπαθητική χαρακτηρίζοντας τις ιδέες του σαν «τα μαντζούνια του πρίγκιπα».

Απίστευτες παραξενιές

Το προφίλ του πρίγκιπα Καρόλου έρχονται να συμπληρώσουν οι απίστευτες παραξενιές. Σύμφωνα με τον Paul Burrel, μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θέλει οι πιτζάμες του να σιδερώνονται κάθε μέρα όπως και τα κορδόνια των παπουτσιών του, ενώ ακόμα έχει την απαίτηση η τάπα της μπανιέρας να είναι σε συγκεκριμένη θέση και το νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι ζητάει από τους υπηρέτες του να «πατούν» την οδοντόκρεμά του ακριβώς μία ίντσα.

Όταν ταξιδεύει, κουβαλάει μαζί του κρεβάτι, ένα καθιστικό, ρολά χαρτιού, ουίσκι, εμφιαλωμένο νερό και δύο πίνακες ζωγραφικής, με τοπία από την Σκωτία, ένα σεκρετέρ για να είναι το δωμάτιο όπου θα φιλοξενηθεί όπως ακριβώς θέλει ο ίδιος αισθητικά.

Και ακόμα χειρότερα εδώ και τρεις μήνες ένα σκάνδαλο μεγατόνων με την άμεση εμπλοκή του Καρόλου συγκλονίζει το παλάτι: Ήρθε στο φως επιστολή που αναφέρει ότι πρόσφερε την ιπποτική ιθαγένεια και βρετανική ιθαγένεια σε Σαουδάραβα κροίσο ο οποίος έκανε δωρεές χιλιάδων λιρών στο Prince's Foundation. Τρείς ως τώρα άνθρωποι του πρίγκιπα έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση. Ακόμα και το δεξί του χέρι, ο Μάικλ Φόσετ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Robert Lacey στην κλειστή σύσκεψη της «φίρμας» αποφασίστηκε πως το πιο σημαντικό είναι να μην κινδυνέψει η μοναρχία. Καθώς ο συνδυασμός της διαχείρισης της Δημόσιας περιουσίας του Στέμματος, μαζί με την ιδιωτική περιουσία της Βασιλικής Οικογένειας και το αφορολόγητο είναι αυτό που τους δίνει τη δύναμη που έχουν και τους κατατάσσουν ως την ισχυρότερη οικογένεια της Βρετανίας.

Γι’ αυτό ο πρίγκιπας Κάρολος θα πρέπει να κάνει αρχικά ένα βήμα πίσω και στη συνέχεια να αποσυρθεί από τη διαδοχή. Για να μην κινδυνέψει η «φίρμα» να χάσει την «κότα με τα χρυσά αυγά» από τα χέρια της. Ο Δούκας του Κέιμπριτζ, πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέϊτ είναι αυτή την στιγμή τα πιο δημοφιλή πρόσωπα -μετά την βασίλισσα- στη Βρετανία.

Ο πρίγκιπας Ουίλλιαμ έχει το 80% της αποδοχής έναντι 85% της Βασίλισσας και αποτελεί εγγύηση ότι θα μπορέσει να κρατήσει την σκυτάλη της μοναρχίας μαζί με τα κέρδη που αποφέρει για την «φίρμα» για τις επόμενες γενιές της Βασιλικής Οικογένειας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του 2021 -και πριν ακόμα το τελευταίο σκάνδαλο- το 47% των υπηκόων του αγγλικού στέμματος προτιμούν τα σκήπτρα να περάσουν απευθείας στον πρώτο εγγονό της βασίλισσας, τον δημοφιλή Ουίλιαμ, προσπερνώντας τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και πατέρα του, που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μόνο του 27% των υπηκόων.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες του Καρόλου για βελτίωση της δημόσιας εικόνας του τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η δημοτικότητά του παραμένει σαφώς χαμηλότερη εκείνων της μητέρας του και των γιων του. Έτσι ο Κάρολος για άλλη μία φορά -μετά τον αναγκαστικό γάμο με την Νταϊάνα- γίνεται θυσία στην αναγκαιότητα της «φίρμας» να επιβιώσει.