Οι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 35.077 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 33 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 136.986 νεκρούς επί συνόλου 7.934.936 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο πρόσωπα τα οποία απεβίωσαν μέσα σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 6.556 ασθενείς με την COVID-19.

Σχεδόν το 90% των Βρετανών άνω των 16 ετών έχει λάβει μια δόση εμβολίου, ενώ πάνω από το 82% έχει λάβει και τη δεύτερη, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την εκστρατεία ανοσοποίησης. Σχεδόν όλα τα μέτρα έχουν αρθεί.

Το Λονδίνο κατήργησε χθες το σύστημα του «φαναριού» για τους ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού, αντικαθιστώντας το με δύο κατηγορίες: χώρες στην «κόκκινη» λίστα και εκτός.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός του καταλόγου αυτού δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ PCR πριν από την αναχώρησή τους, ούτε να παραμείνουν σε απομόνωση και να υποβληθούν σε νέο τεστ οκτώ ημέρες μετά την άφιξή τους. Αντ’ αυτών απλώς χρειάζεται να κάνουν ένα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους.

Όμως όσοι ταξιδεύουν από χώρες που παραμένουν στον «κόκκινο» κατάλογο προς τη βρετανική επικράτεια θα υποχρεούνται να μείνουν για 11 ημέρες από την άφιξή τους σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.