Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
venzini4
Διεθνή

Βρετανία: Άγριο ξύλο μεταξύ οργισμένων πολιτών για λίγη βενζίνη

Ο στρατός εκπαιδεύει οδηγούς για τις μεταφορές με βυτιοφόρα

Η κρίση καυσίμων στη Βρετανία παίρνει όλο και πιο άσχημη τροπή, καθώς ο στρατός εκπαιδεύει οδηγούς για τις μεταφορές με βυτιοφόρα και οργισμένοι πολίτες ξεσπούν ο ένας στον άλλο έξω από τα πρατήρια καυσίμων.

Οδηγοί αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να πηδήξουν την ουρά, άλλοι διαμαρτύρονται ότι δε θα προλάβουν να αγοράσουν καύσιμα. Το τελευταίο περιστατικό βίας σημειώθηκε την Τρίτη στο νότιο Λονδίνο, όταν ένας οδηγός θεώρησε ότι οι ιδιοκτήτες άλλου αυτοκινήτου δεν χρειάζονταν τόση βενζίνη. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει καυγάς που διαλύθηκε μόνο με παρέμβαση άλλων οδηγών.

Σημαντικές ελλείψεις

Οι ελλείψεις έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Σχολικά λεωφορεία ακυρώνουν δρομολόγια, οι παραδόσεις αίματος σταματούν, νοσοκόμες κοιμούνται σε θαλάμους φοβούμενες ότι δε θα καταφέρουν να επιστρέψουν, ενώ το ένα τρίτο των ταξί του Λονδίνου παραμένουν σταθμευμένα με άδειε δεξαμενές.

 Τα ντεπόζιτα μεταφοράς βενζίνης εξαντλήθηκαν από την αγορά και ορισμένοι κατέφυγαν σε ανορθόδοξες λύσεις. Βρετανικά Μέσα παρουσίασαν πλάνα με δύο άνδρες να γεμίζουν με βενζίνη έναν κάδο απορριμμάτων που είχαν ντύσει εσωτερικά με σακούλα σκουπιδιών.

 Η κίνησή τους χαρακτηρίστηκε παράνομη και επικίνδυνη, δεδομένου ότι η βενζίνη μπορεί να λιώσει το πλαστικό.

Φρουρά… στα βενζινάδικα

Άγριοι καυγάδες με γροθιές ξέσπασαν και σε άλλα πρατήρια και η αστυνομία εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να φρουρεί τα βενζινάδικα.

 Ακόμα και ένα ασθενοφόρο έμεινε ακινητοποιημένο για τέσσερις ώρες λόγω βλάβης, καθώς η οδική βοήθεια δεν είχε καύσιμα, με αποτέλεσμα ασθενής να μην μπορεί να πάει σε νοσοκομείο της Βόρειας Ουαλίας για προγραμματισμένο ραντεβού.

 Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον, πηγές της βιομηχανίας ανέφεραν στους Times ότι η κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη κι αν σταματήσει ο πανικός των καταναλωτών.

 Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κοιυάσι Κουάρτενγκ ρωτήθηκε για το εάν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας και έλλειψη φορτηγών.

«Δεν εγγυώμαι τίποτα. Το μόνο που λέω είναι ότι η κατάσταση σταθεροποιείται» είπε, απάντησε.

 Οι 150 στρατιώτες που εκπαιδεύονται να οδηγούν βυτιοφόρα, δεν αναμένεται να βγουν στους δρόμους πριν από το Σαββατοκύριακο.

 «Τσουνάμι» ενεργειακών αυξήσεων στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, η ενέργεια στην Ευρώπη ακριβαίνει όλο και περισσότερο.

Κατά 35% αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 29,8%.