Μετά την άρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο απογοητευμένος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι είχε συνεργαστεί καλά με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ, αλλά όχι με τον νυν. Μάλιστα μόλις μια μέρα αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά του Μπάιντεν, λέγοντας ότι δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Ο ίδιος ο Ερντογάν παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ότι «δεν κάναμε μια καλή αρχή με τον πρόεδρο Μπάιντεν».

Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφερόμενος στη συνεργασία των Αμερικανών με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία.

Ακόμη ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία - δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που προειδοποίησε την Άγκυρα για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένονται σήμερα στο Σότσι όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται ο εμφύλιος στη Λιβύη, η διένεξη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και σύγκρουση συμφερόντων μετά το πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να δώσει λύση δια των όπλων στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κοινή εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με ρωσικά και συριακά στρατεύματα βρίσκεται προ των πυλών. Για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με σκοπό να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση σύρων προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.