Αργά αλλά σταθερά, ο Άρμιν Λάσετ άρχισε τη Δευτέρα να αναγνωρίζει το προφανές: Έχασε.

Όπως αναφέρει το «Politico», μετά από ένα βάναυσο πρωινό κατηγοριών πίσω από κλειστές πόρτες, ο ηγέτης των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας, δείχνοντας κουρασμένος και ατημέλητος, στάθηκε μπροστά στις κάμερες στα κεντρικά του κόμματος και έκανε μια ληθαργική δήλωση περί διεκδίκησης της ηγεσίας της επόμενης κυβέρνησης.

Ακόμα και εάν ο Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, επέμενε ότι θα συνεχίσει απτόητος μετά την ιστορική ήττα της κεντροδεξιάς στις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, έγινε ολοένα και πιο σαφές ότι η... καρδιά του δεν βρίσκεται πια στον αγώνα.

«Χάθηκαν» 6,5 εκατ. ψηφοφόροι

Το CDU του Λάσετ, το οποίο έκανε προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον Βαυαρό εταίρο του, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τερμάτισε δεύτερο, εξασφαλίζοντας το 24,1 % των ψήφων, χάνοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο της υποστήριξής του - ή περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους - σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, το 2017.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που σήμερα αποτελούν τον υποδεέστερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, συγκέντρωσαν το 25,7 % των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση πάνω από το ένα τέταρτο σε σχέση με το 2017 και ένα σαφές, αν και ήπιο, προβάδισμα έναντι των συντηρητικών.

«Θα προτιμούσα να είμαι πρώτος», είπε ο Λάσετ για τη χειρότερη εμφάνιση του κόμματός του σε εθνικές εκλογές στη μεταπολεμική εποχή. «Κατανοώ, φυσικά, ότι φέρω κάποια προσωπική ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Παρόλο που έδωσε συγχαρητήρια στους νικητές της Κυριακής, ο Λάσετ αρνήθηκε να δεχτεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ξεκάθαρη εντολή για να σχηματίσουν κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από το 30% δεν είναι αρκετό για να στηρίξει έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Αλλά καθώς η μέρα προχωρούσε, γινόταν όλο και πιο σαφές ότι άλλοι θα έπαιρναν αυτή την απόφαση για αυτόν.

Ποια η επόμενη ημέρα στη Γερμανία

Η μόνη βιώσιμη επιλογή κυβέρνησης συνασπισμού είτε για τους Χριστιανοδημοκράτες είτε για το SPD είναι να συνεργαστούν με τους Πράσινους, οι οποίοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση, με ποσοστό 14,8 %, και τους Φιλελεύθερους (FDP), οι οποίοι κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με 11,5%.

Οι ηγέτες των δύο μικρότερων κομμάτων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να διερευνήσουν τις επιλογές συγκυβέρνησης μεταξύ τους προτού προσεγγίσουν ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα. Οι Πράσινοι δεν έκρυψαν επίσης το προς τα πού κλίνουν.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περιμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τύπου “φανάρι”», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον συνασπισμό μεταξύ SPD, FDP και Πρασίνων.

Απίθανο να ηγηθεί το CDU

Ενώ υπάρχει προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας να ηγείται της κυβέρνησης το δεύτερο κόμμα, η ιστορική ήττα του CDU και η χαμηλή θέση του Λάσετ στις δημοσκοπήσεις καθιστούν απίθανο ένα τέτοιο σενάριο.

Η συνεχιζόμενη επιμονή του Λάσετ ότι η κεντροδεξιά παραμένει ακόμα στο παιχνίδι, πιθανώς στοχεύει στο να καταστήσει τον δρόμο προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τους Σοσιαλδημοκράτες, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Όλαφ Σολτς του SPD.

«Τα κόμματα που ψηφίστηκε να μείνουν εκτός καθήκοντος δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση», δήλωσε ο Σολτς τη Δευτέρα.

Η «συνεχιζόμενη επιμονή του Λάσετ ότι έχει καλές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος είναι λίγο κουραστική», δήλωσε με απογοήτευση ο ανταποκριτής του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα «Phoenix», προσθέτοντας ότι ο υποψήφιος δεν έχει την «ταπεινότητα» να αναγνωρίσει ότι έχασε.

Ένας σχολιαστής του «Der Spiegel» προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποδηλώνοντας ότι ο Λάσετ έχει καταφύγει σε ένα «παράξενο παράλληλο σύμπαν» και ότι «έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ωστόσο, αποτελεί θέμα χρόνου να αναγκαστεί ο Λάσετ να αντιμετωπίσει τα γεγονότα.

Η κριτική που δέχτηκε από στέλεχος του κόμματός του το πρωί της Δευτέρας, αποτελεί πιθανότατα ένα προοίμιο για μια επικείμενη μάχη για το μέλλον του κόμματος. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Λάσετ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του CDU μόλις φέτος, δέχτηκε τις πρώτες εκκλήσεις για παραίτηση.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματική νέα αρχή», δήλωσε ο Marcus Mündlein, επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του CDU στη Σαξονία. «Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο πρόεδρος και υποψήφιος καγκελάριός μας, Άρμιν Λάσετ, αποδεχτεί τις συνέπειες αυτής της απώλειας εμπιστοσύνης και παραιτηθεί».