Στη Γερμανία, που ζει στον παλμό του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, το σενάριο του «Φωτεινού σηματοδότη», της σύμπραξης δηλαδή σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και φιλελεύθερων, φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του μεγαλύτερου μέρους της κοινής γνώμης.

Προτίμηση στον Σόλτς για την καγκελαρία

Η ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας είναι από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων.

Οι ελιγμοί για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης άρχισαν πριν ακόμα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις κερδισμένοι των εκλογών. Οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν να αρχίσει άμεσα το παζάρι, δηλαδή πριν προλάβουν να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.

Ένας στους δύο Γερμανούς προτιμά το σενάριο του «Φωτεινού Σηματοδότη», μια κυβέρνηση με Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, που θα είχε άνετη πλειοψηφία περίπου 50 εδρών.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 56% προτιμούν τον Σολτς για καγκελάριο, μόλις 11% τον Χριστιανοδημοκράτη Λάσετ.

Ο επίδοξος διάδοχος της Μέρκελ, που επιμένει να διεκδικεί την καγκελαρία, δέχθηκε ακόμα μια εσωκομματική μαχαιριά, σήμερα, από τον αρχηγό του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Ο Ζέντερ είχε ηττηθεί στην εσωκομματική μάχη από τον Λάσετ στον οποίο φορτώνουν τώρα όλοι την εκλογική συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών.