Τι διαφορά κάνει ένας μήνας, σχολιάζει η Guardian.

Τον Αύγουστο, ο Τζο Μπάιντεν αποδοκιμάστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο για την «επαίσχυντη» υποχώρηση από το Αφγανιστάν, που αιφνιδίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος καθυστέρησε μιάμιση ημέρα για να επιστρέψει την κλήση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Την περασμένη Τρίτη, όμως, ο Τζόνσον επέστρεψε θριαμβευτικά στην Ουάσινγκτον, γιορτάζοντας τόσο το νέο στρατιωτικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όσο και την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τους Βρετανούς που θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Κάθισε στο Οβάλ Γραφείο και επαίνεσε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Περίπλοκη η σχέση

Όπως σχολιάζει η «Guardian», η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας μετά το Brexit, και μεταξύ του Μπάιντεν και του Τζόνσον, παραμένει περίπλοκη, αποχρωματισμένη και αναπόφευκτα συναλλακτική-με περαιτέρω σκαμπανεβάσματα να βρίσκονται ακόμη στο πρόγραμμα.

«Πριν από τρεις εβδομάδες, πολλοί συντηρητικοί Βρετανοί έκαναν λόγο για ολική κατάρρευση της σχέσης, χαρακτηρίζοντάς την ως τη χειρότερη ποτέ», δήλωσε ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Κέντρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον. «Υποθέτω ότι τώρα θα κάνουν λόγο για μια τεράστια τομή. Νομίζω ότι κανένα από τα δύο δεν ισχύει».

Τι έδειξαν Αφγανιστάν και Aukus

Για πολλούς, το επεισόδιο στο Αφγανιστάν ήταν ένα σήμα ότι ο Μπάιντεν επικεντρώνεται ανελέητα στο αμερικανικό συμφέρον, ακόμη και αν προκαλεί προσωρινή αναστάτωση στους μακροχρόνιους συμμάχους τους, καθώς και στο να ξεπερνά τους γεωπολιτικούς περισπασμούς, για να επικεντρωθεί στην υπαρξιακή απειλή που θέτει η Κίνα.

Η αυξανόμενη κινεζική δύναμη παρακίνησε επίσης τη νέα συμφωνία ασφαλείας Aukus της Ουάσινγκτον για τον Ινδο-Ειρηνικό και αυτή τη φορά η Βρετανία αναδείχθηκε νικήτρια, ενώ η Γαλλία ήταν η μεγάλη ηττημένη (η συμφωνία οδήγησε στην κατάργηση ενός συμβολαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Γαλλία για την παροχή υποβρυχίων στην Αυστραλία).

Ο Ράιτ είπε: «Η Aukus δείχνει πραγματικά τι πρέπει να συνεισφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι αποτελεσματικό γιατί βρίσκεται στον τομέα της τεχνολογίας υψηλού επιπέδου, στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ειδικευτεί».

Αλλά πρόσθεσε: «Η συζήτηση για μια αγγλόσφαιρα ή κάτι παρόμοιο ως οργανωτική αρχή για τη σχέση ή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι πολύ άστοχη. Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο ή ακριβές ως προς το πού κατευθύνονται τα πράγματα».

Παραμένουν οι προκλήσεις

Σύμφωνα με την «Guardian», είναι δύσκολο να δούμε τον Τζόνσον και τον Μπάιντεν ως ιδεολογικές «αδελφές ψυχές» στο καλούπι των Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μάργκαρετ Θάτσερ ή Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ. Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Τζόνσον «φυσικό και συναισθηματικό κλώνο» του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμα και η είδηση αυτής της εβδομάδας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί υπήκοοι θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο, αν και «ευπρόσδεκτη» από το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν έχει τον Τζόνσον στις… ταχείες κλήσεις στο κινητό του. Μόλις μια μέρα πριν ανακοινωθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποβάθμισε στους δημοσιογράφους κάθε ελπίδα ότι θα μπορούσε να λυθεί το ζήτημα εντός της εβδομάδας.

Ο Τζόνσον εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός απέναντι στο εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το 2016, ο Μπάιντεν, που τότε ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία εάν τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Ο Ράιτ πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολύ σημαντικές προκλήσεις και δεν νομίζω ότι αυτές θα διαγραφούν. «Η κυρίαρχη ιστορία εδώ είναι ότι μετά το Brexit η βρετανική κυβέρνηση θεώρησε βασικά ότι θα μπορούσε να εμβαθύνει τη σχέση της με τις ΗΠΑ και επίσης να εμβαθύνει την οικονομική της σχέση με την Κίνα. Από νωρίς συνειδητοποίησε ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο γιατί οι ΗΠΑ δεν θα το αποδεχτούν πραγματικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθώς ο Μπάιντεν προσπαθεί να συσπειρώσει τις δημοκρατίες του κόσμου απέναντι σε αυτοκρατορίες όπως η Κίνα, θα χρειαστεί τη Βρετανία στο πλευρό του. Ο Τζόνσον θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να χτίσει περαιτέρω γέφυρες τον Νοέμβριο, όταν θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη για το κλίμα - ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον Αμερικανό πρόεδρο.