Την Τετάρτη συνομίλησαν τηλεφωνικά, ο Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, που δημιούργησε ταραχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας.

Μετά την επικοινωνία,τους ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επαναφέρει στις ΗΠΑ τον Γάλλο πρέσβη, την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Αμερικάνος Πρόεδρος παραδέχτηκε πως μια διαβούλευση μεταξύ των δυο χωρών πριν την υπογραφή του συμφώνου με την Αυστραλία, θα μπορούσε να σταματήσει την εκκίνηση της διπλωματικής διαμάχης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μακρόν δήλωσε πως στην επικοινωνία τους, ο Μπάιντεν και ο Μακρόν συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε βάθος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Επίσης, οι δύο αρχηγοί κρατών αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία σε βάθος διαβουλεύσεων, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων που εγγυώνται την εμπιστοσύνη και την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη κοινών στόχων και θα συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη του Οκτώβρη.

Οπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το CNN, ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε να αναγνωρίζει τα λάθος βήματα στον τρόπο με τον οποίοι οι ΗΠΑ προσέγγισαν τις συνομιλίες για τα υποβρύχια,κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η όχι και τόσο συχνή παραδοχή του λάθους, ήταν ένα σημάδι για το πόσο σοβαρά παίρνουν και οι δύο πλευρές τη διπλωματική κρίση, η οποία οδήγησε στις χειρότερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου του Ιράκ.