Στο στόχαστρο έρευνας έχει μπει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από τον Αλεξέι Ναβάλνι και τους συνεργάτες του στην ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων πίσω από τις «Ενδιαφέρουσες Ιστορίες» (Important Stories - iStories).

Τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα του iStories έγιναν έκθεση με θέμα «Γιoτ, δωροδοκίες και μια ερωμένη. Τι κρύβει ο υπουργός Λαβρόφ;» και η απάντηση είναι αρχικά απλή: μία μακροχρόνια ερωτική σχέση με τη Σβετλάνα Πολιάκοβα, ενώ παραμένει παντρεμένος και έχει μία κόρη. Από ηθοποιός και ιδιοκτήτρια εστιατορίου, η ερωμένη Πολιάκοβα μεταπήδησε στο… ρωσικό ΥΠΕΞ το 2014 και τον έχει συνοδεύσει σε περισσότερες από 60 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, με το αεροπλάνο του ρωσικού ΥΠΕΞ.



Σε κάποια από τα ταξίδια, αλλά και στις διακοπές σε πολυτελή σπίτια και θαλαμηγούς, όπως του ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, το ζευγάρι συνόδευαν η μητέρα, οι κόρες και η ανιψιά της Πολιάκοβα. Είναι τόσο κοντά στον Λαβρόφ και του ασκεί τέτοια επιρροή, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι αυτή ήταν η σύζυγός του, έχοντας καταχωρίσει το όνομά της ως «Σβετλάνα Λαβρόβα», ενώ όσοι αξιωματούχοι του υπουργείου διαφωνούσαν μαζί της παραιτήθηκαν!

Τα πλοκάμια επιρροής της

Έχει απλώσει τόσο μακριά τα… πλοκάμια επιρροής της, καθώς πέραν της δικής της μετάταξης στο ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει η έκθεση, η ερωμένη είχε φροντίσει να διοριστούν σε θέσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ φίλοι και συγγενείς της, ενώ εμφανίστηκε δημόσια και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως μέλος της ελίτ συνοδείας του. Η Πολιάκοβα προέρχεται από μια εξαιρετικά πλούσια οικογένεια, με περιουσία 13,7 δισ. δολαρίων σε Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Λαβρόφ από το να χρηματοδοτεί περαιτέρω τον υπερπολυτελή τρόπο ζωής της και να την καλομαθαίνει με πανάκριβα δώρα ιλιγγιώδους αξίας.

Διαθέτει ένα στόλο πολυτελών αυτοκινήτων

Διαθέτει ένα στόλο πολυτελών αυτοκινήτων αξίας 545.000 δολ., συμπεριλαμβανομένης μιας Mercedes αξίας 274.758 δολ., ενώ η 26χρονη κόρη της, Πολίνα, αγόρασε προ 5ετίας ένα διαμέρισμα αξίας 4,4 εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο. Η Πολιάκοβα εμφανίστηκε για πρώτη φορά μαζί με τον Λαβρόφ στη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ τον Δεκέμβριο του 2014, όπου τιμήθηκε από τον Ρώσο Πατριάρχη για τις χορηγίες της στην αναστήλωση του ναού, και έκτοτε η Πολίνα ποστάρει συνεχώς στιγμιότυπα από την πολυτελή καθημερινότητα του ζευγαριού στο Instagram. Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός μετά τη δημοσίευση της έκθεσης την Πέμπτη απενεργοποιήθηκε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time