Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και η ψαλίδα που χωρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται διαρκώς να ανοίγει.

Με τον αέρα του νικητή μπαίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του προεκλογικού αγώνα ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, καθώς επικράτησε και στη δεύτερη τηλεμαχία με τον Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ και την Πράσινη, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στην πρόθεση ψήφου με 26 έναντι 20% των Χριστιανοδημοκρατών. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%, οι Φιλελεύθεροι με 13%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι στο 11% και η Αριστερά στο 6%. Εάν επιβεβαιωθούν στη κάλπη αυτά τα ποσοστά, η Γερμανία θα οδηγηθεί σε μια νέα, πιθανώς τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Επενδύει στην ξενοφοβία η Λεπέν

Στην ξενοφοβία επενδύει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Γαλλίας, ψαρεύοντας παράλληλα στα θολά νερά των αντιεμβολιαστών. Ισχυρίστηκε ότι το δίλημμα των εκλογών του Απριλίου είναι η καταστροφή της Γαλλίας μέσω μιας μεταναστευτικής πλημμύρας ή ένα σωτήριο άλμα επικεντρωμένο στην ιδέα του έθνους.

Στην προεδρική κούρσα μπήκε και η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, προτάσσοντας τις αξίες του ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος Μακρόν έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν.